Jethro Tull

czyli nie samym Queen człowiek żyje...

Jethro Tull

Postprzez Rysiu » 30 cze 2014, o 20:49

Istnieje (czy raczej istniał) sobie taki zespół... w niektórych kręgach bardzo popularny - wielkim fanem był np. Jessie Pinkman z BB, zaliczany (m.in. z Pink Floyd, Yesami i Genesis) do wielkiej szóstki prog-rocka. Na forum jednak jakieś grupy poparcia raczej nie ma, bo nazwa ta bardzo rzadko pojawia się w dyskusjach.

Mi totalnie nie podchodzi niestety, chociaż próbowałem się przekonać (Thick as a Brick wałkowałem do znudzenia, a większość płyt, głównie z lat 70-tych mam przesłuchane co najmniej raz). Rock bardzo przesunięty w stronę folku, momentami można aż zwątpić czy to jeszcze rock (chociaż jednak ogromna większość albumów zachowuje chociaż pozory). Cecha charakterystyczna: flet obecny w większości utworów.

Osobiście, nie będę czarował, zdecydowanie nie lubię - ale mam otwarty umysł i ktoś może mnie przekona.

W tej chwili przesłuchuję sobie "songs from the wood". Jakiś to swój urok ma, ale totalnie nie mój klimat.

Co myślicie o zespole, o liderze, o dorobku?
Zdeklarowany brianofil, korwinista a do tego wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obrazek
Rysiu
Leroy Brown
Leroy Brown

Podziękował(a): 0 raz
Podziękowano mu/jej: 0 raz
Członek PFQ: NIE

Re: Jehtro Tull

Postprzez zinger menu » 30 cze 2014, o 21:15

Lubię bardzo. A jeśli też chcesz polubić, to radzę parę razy sobie Aqualunga puścić (w sensie - cały album). Powinno podziałać. Bo "Thick as a Brick" to takie może trochę mdłe na początek, trzeba być już porządnie wkręconym w ten dżetrotalowy styl, aby załapać. Zdecydowanie najlepiej zacząć od Aqualunga.
zinger menu
Tree Man
Tree Man

Postprzez AABBAAA » 30 cze 2014, o 22:24

Hm, mam gdzieś tam w szafie Aqualunga, będzie trzeba się za niego zabrać.

Wysłane przy użyciu myszki A4-Tech Oscar X747 Brown Fire
Tu miał być obrazek ale się usunął z serwera.
Obrazek
last.fm
AABBAAA
Leroy Brown
Leroy Brown

Zdjęcia: 15

Postprzez Maciej » 1 lip 2014, o 01:13

Zespół wielokrotnie pojawiał się na forum i Queenwizję też wygrywał ;).

Na pewno zasłużenie jeden z legendarnych zespołów prog rockowych. Ogromny dorobek, mnóstwo albumów. To także jedni z moich ulubieńców.
Ian Anderson ekscentryczny frontman, który uczynił z fletu instrument rockowy i zaczął grać na nim solówki jakby to była gitara. Prawie nigdy nie popadali w przerost formy nad treścią.
W zasadzie zespół zaczyna się od Aqualunga (przed nim mieli przebłyski, ale to jeszcze nie było to). Lubię wszystkie ich wcielenia i to ciut bluesowe i stricte progresywne i folk-rockowe i elektroniczne i hard rockowe. To jest właśnie art rock pełną gębą.

Moje ulubione płyty:

:Minstrel in the Gallery (wspaniałe epickie kompozycje, o wręcz symfonicznym posmaku)
:Heavy Horses (tytułowy i No Lullaby)
:Thick as a Brick
:Aqualung
:Crest of a Knave (z fantastycznym Budapestem) – zresztą to w ogóle moim zdaniem bardzo niedoceniona płyta (okay, może doceniona, ale tam gdzie nie trzeba, bo to grammy dla najlepszego albumu heavy metalowego do dziś jest przedmiotem żartów ;))
Light the fire, feast
Chase the ghost, give in
Take the road less traveled by
Leave the city of fools
Turn every poet loose
Maciej
The Hitman
The Hitman

Postprzez zinger menu » 1 lip 2014, o 01:20

Maciej napisał(a):W zasadzie zespół zaczyna się od Aqualunga (przed nim mieli przebłyski, ale to jeszcze nie było to).

Dla mnie te "przebłyski" to całe "This Was", "Stand up" i "Benefit" ;) W zasadzie to chyba nawet wolę te trzy albumy od Minstrela w sumie. Owszem, pewnie to z mojej strony przesada w drugą stronę, ale i tak zespół nie zaczyna się od Aqualunga - co to, to nie ;)
zinger menu
Tree Man
Tree Man

Postprzez Maciej » 1 lip 2014, o 14:53

Zależy jak patrzeć, to dojrzałe Jethro Tull z wielkimi progresywnymi albumi to jednak dopiero od Aqualunga. Nie mówię, że pierwsze płyty są słabe, ale jednak Aqualung był przełomem pod każdym względem (artystycznym, stylistycznym, komercyjnym).

Lubię część kawałków z pierwszych płyt, choć na przykład debiut ze względu na naleciałości rhytm'n' bluesowe zupełnie mi nie leży, prawdę powiedziawszy wyżej stawiam nawet albumy z lat 80-tych i 90-tych.

Bardzo zacna grupa, choć tegoroczny album, na razie dość średni mi się wydaje, choć może mi się jeszcze osłucha :) (to znaczy podobnie jak Thick as a Brick 2 firmowany jako Ian Anderson, ale umówmy się, że to jest to samo, gdyż Anderson jest praktycznie twórcą całego repertuaru zespołu :wink: )
Light the fire, feast
Chase the ghost, give in
Take the road less traveled by
Leave the city of fools
Turn every poet loose
Maciej
The Hitman
The Hitman

Powrót do Another World