Książki o Queen / Freddiem wydane na polskim rynku:
Ken Dean – Queen. Przedstawienie musi trwać (1992) Jeffrey B.Lyndon – Freddie Mercury. Queen of music (1992) Anna Bojar-Fijałkowska – Freddie Mercury – Queen i Żądło śmierci (1992) Rick Sky - Życie Freddiego Mercury’ego – Przedstawienie Musi Trwać (1993) Renata Przeniosło – Freddie Mercury w obrazach (1993) Tomasz Grass – Freddie Mercury – gwiazda, która stała się legendą (1993) Jim Hutton & Tim Wapshott – Freddie Mercury i ja (1995) David Evans & David Minns – Freddie Mercury – Życie prawdziwe (1996) Mick St. Michael – Queen (1998) Lesley-Ann Jones – Freddie Mercury: Biografia definitywna (1999) Michał Bigoraj – Przewodnik fana Queen po Londynie (2008) Georg Purvis – Dzieła zebrane (2010) Phil Sutcliffe – Queen. Ilustrowana Historia Królowej Rocka (2010) Peter Hince – Queen. Nieznana Historia (2011) Lesley-Ann Jones – Freddie Mercury. Biografia legendy (2012) Laura Jackson – Freddie Mercury. Biografia (2012)
Jeszcze jest (zaliczmy to do książek) red. Tadeusz Piotrowski, Śpiewnik największych przebojów Queen + Freddie Mercury and Cocaine, seria Pop Hit English ~1993 r. oprac. Arkadiusz Kołodziej, Teksty, Tłumaczenia i Chwyty gitarowe (3 książeczki podzielone na lata) J.Skaradziński, P. Kosiński, M.Piątkowski, Queen - Dyskografie, 1995
FM i kokaina to obok Lyndona moje TOp topów... chyba powinnam to zeskanować ku uciesze gawiedzi. Rozpracuje na ile rozkłada się książeczka i wrzuce do skanera w pracy.
Iskierka - chyba warto podać tytuł, autora, bo wiele może być książek do narodzin do Rodgersa. Bo tak lakoniczne posty nic nie wnoszą, nie są też recenzją publikacji pomocnej dla innych.
Czy jest jakaś nadzieja, że Freestone'a wydadzą po polsku? Tak zauważałem, że bardziej wartościowe dla mnie są książki pisane o Freddiem z takiej bocznej troszkę perspektywy, przez pryzmat relacji z nim (Ratty i Hutton byli OK, chociaż ten pierwszy może troszkę za bardzo przesunął punkt ciężkości na siebie).
I jeszcze jedna sprawa: jak w końcu ma się "Biografia Legendy" do "Biografii definitywnej"? Tej drugiej - od razu zaznaczam - nigdy nie miałem w ręku, pierwszą posiadam na własność i na stronie "redakcyjnej" (nie wiem jak to się fachowo nazywa) pisze, że oryginalny tytuł to... "Freddie Mercury. The definitive biography". Więc...?
Zdeklarowany brianofil, korwinista a do tego wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.
Trzeba by do tej listy dopisać jeszcze "Queen Complete Illustrated Lyrics". Będąc dzisiaj na zakupach,wpadłam do WHSmith gdzie przypadkowo nagle do moich rąk z półki przemówiła książka z napisem Queen...cegłówka,ale jaaaakaa. Coś wspaniałego.Myslałam,że się posikam.I to w takim sklepie jak WHSmith. Oczywiście cena też...hmm.... no nic. Tak czy inaczej warto.Jak ktoś ma pieniążki
Informuję wszystkich, którzy jeszcze na forum wchodzą, iż pojawiło się (jakiś czas temu już) wznowienie "Freddie Mercury i Ja" Huttona, więc nie trzeba już polować na aukcje na allegro w jakichś kosmicznych cenach - za coś koło 33 zł jest książka, legalne ebooki też istnieją.
Zdeklarowany brianofil, korwinista a do tego wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.