Sam miałem już głosować ale uznałem, że nie będę głosował na filmy, które ledwie pamiętam.

9. Deszczowa piosenka (1952) - jeden z musicali wszech czasów jednak.

6. Pokolenie (1954) - I wreszcie polski akcent. I to z nie byle kim - MŁODY PAŹDZIOCH i wszystko jasne! xD To on pierwotnie miał być pozycję wyżej, ale do końca miałem zagwozdkę. Nie mam żadnych punktów odniesienia, więc pewnie Gnietek jako historyk mnie tu wyśmieje, ale dla mnie to jest wręcz wzorcowy film propagandowy i nie trzeba tutaj wysilać mózgownicy i doszukiwać się piątego dna bo dla mnie był dość prosty w odbiorze. Krytyka kapitalizmu, wychwalanie pod niebiosa ruskich jako naszych wyzwolicieli, ukazywanie Niemców w jak najgorszym świetle - jak nas brutalnie leją, ale na szczęście my też ich lejemy w tym filmie. xD Tylko krytyka kościoła katolickiego była mało wyrazista(w ogóle propagandowa kwestia traktowania kościoła katolickiego jest dla mnie zagadką, bo widzę tam sporo niejasności), choć dobra była scena na lekcji religii z tym ultraortodoksyjnym księdzem(czyżby karykatura KK?) oraz jak go później Paździoch strollował! xD

Gnietek napisał(a):A co do "młodego Paźdzocha", czyli Ryszarda Kotysa, to przecież on grał w całej masie polskich filmów, w tym kultowych ("Sami swoi", 'Wielki Szu", "Wodzirej", "Lalka"), z tym że role raczej epizodyczne, stąd trudno go zapamiętać poza tą rolą w serialu komediowym.

Mefju napisał(a):A co to za scena że tak z ciekawości spytam?

Mefju napisał(a):Ja nie wiem, ale ponoć Atrus z jakiejś korzysta, bo powołuje się na jakiś RYM w swoich komentarzach.

Atrus napisał(a):Na RYMie jest ranking filmów, tylko trzeba się do niego dostać trochę okrężną drogą. Najłatwiej chyba klikając w ten linkSensowniejszy niż filmwebowski moim zdaniem.

NAR napisał(a):Ja jebie, rok 57 był "całkiem" w porządku.

MCwalter01 napisał(a):Jeszcze na planszy końcowej (w wersji na YT) widać napis "© 1962, 1990 FILM POLSKI"

Mefju napisał(a):MCwalter01 napisał(a):Jeszcze na planszy końcowej (w wersji na YT) widać napis "© 1962, 1990 FILM POLSKI"
Pytanie tylko czy to jest oryginalna plansza z oryginalnej wersji filmu, a nie z jakiegoś remastera czy czegoś tam albo dorobiona przez jakiegoś youtube'owicza.
Ja na chwilę obecną niestety nie mogę tego sprawdzić.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość