Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - KONIEC ZABAWY!!! [*]

Wszystkie inne gry i zabawy nie wchodzące w działy powyżej.

Czemu nie głosujesz w notowaniach dekadowych?

Bo jest ograniczony wybór
0
Brak głosów
Bo nie ma tam filmów, które znam i mi się podobają
0
Brak głosów
Bo nie chce mi się drugi raz głosować na coś na co już głosowałem
1
25%
Bo poziom filmów jest do siebie tak zbliżony że ciężko mi je porównywać do siebie
0
Brak głosów
Bo chcę iść pojedynczymi rocznikami, żeby szybciej skończyć zabawę
0
Brak głosów
Bo one nic nie wnoszą do zabawy
1
25%
Bo jak innym się nie chce to mnie też nie
1
25%
Bo notowania dekadowe powinny być robione w innych przedziałach czasowych
1
25%

Liczba głosów : 4

Re: Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - 1993

Postprzez Dundersztyc19 » 17 wrz 2014, o 21:59

1.Park Jurajski
2.Robin Hood: Faceci w rajtuzach
3.Dzień Świstaka
4.Hot Shots! 2
5.Tata Kazika
6.Dwaj zgryźliwi tetrycy
7.Goście, goście
8.Uwolnić orkę
9.Dennis Rozrabiaka

Jak zwykle są filmy, które bardzo dobrze znam z tytułu, ale nigdy ich nie widziałem lub nie kojarzę ich fabuły. Na dłuższą metę irytuje mnie to.
http://www.survio.com/survey/w/I9A2D9A6B6X9E9I3A">Zagospodarowanie turystyczne województwa podkarpackiego
Dundersztyc19
Fairy King
Fairy King

Podziękował(a): 0 raz
Podziękowano mu/jej: 0 raz
Członek PFQ: NIE

Postprzez Gnietek » 18 wrz 2014, o 22:37

Ojacieniemoge! Faktycznie mocarny rocznik. Też mógłbym ułożyć jeszcze drugą dychę.

1. Wiek zdrady
Obejrzałem kiedyś komedię o bardzo mało znanym i takim przesadnie patetycznym tytule, a okazało się, że to jedna z lepszych komedii, jakie dane mi było zobaczyć. Wspaniale lokowana w historycznych realiach (hmm, w sumie nie kojarzę żadnego innego filmu, którego czas akcji przypada na wyjątkowo ciekawy Rok Trzech Cesarzy - 69 n.e.), z niesamowitym humorem ("Tak, jestem chrześcijanką, ale nie jestem prostytutką" :lol: ), świetną galerią charakterów i bardzo dopracowaną fabułą (co rzadkie w prześmiewczych produkcjach).

2. Wallace & Gromit: Wściekłe gacie
Animacja genialna! Scena pogoni psa i pingwina na dachu zabawkowej kolejki elektrycznej powinna wejść do kanonu kina. :lol: No i w 30 minutach zmieszczono tyle interesujących aluzji do innych filmów czy książek, że głowa mała.

3. Dzień świstaka
Jeśli już koniecznie w komedie muszą być wplatane jakieś poważne wątki, to chciałbym, żeby nie była to poważna choroba jednego z bohaterów, jak w "Dwóch zgryźliwych tetrykach", tylko mądre refleksje, jak tu. Spoko, śmiać się i zastanawiać nad sobą można. A tak poza tym - genialny był pomysł na ten film!

4. Dom dusz
Z pierwszego oglądania, jeszcze w dzieciństwie, na długo zapamiętałem scenę, kiedy staruszka ginie w wypadku samochodowym i przy tej okazji jej głowa urywa się i ląduje daleko od ciała. Jej obdarzona zdolnością jasnowidzenia córka chodzi po miejscu wypadku i znajduje głowę, ale jako że jest w 9. miesiącu ciąży, zaczyna w tej samej chwili rodzić. :twisted: Kosmos! Po kolejnych seansach stwierdzam jednak, że jest to bardzo klimatyczna saga rodzinna, generalnie osadzona całkiem nieźle w realiach historycznych, a jedynie z dodanymi na siłę wątkami realizmu magicznego. Piękna opowieść mimo wszystko... tylko tradycyjnie nie mogę znieść szorstkiego głosu Jeremy'ego Ironsa.

5. Pajęczarki
Uważam, że Barbara Sass jest świetną przedstawicielką kina kobiecego. Kolejna opowieść, która na długo została mi w pamięci. Dążące po trupach do celu bohaterki nie do końca są sympatyczne, ale czyż nie piękna jest ich młodzieńcza pewność siebie?

6. Kolejność uczuć
Nie wiem, co Kriejtiw chce od tego filmu. Lekka, pełna humoru opowieść o krótkim flircie, który jednak o coś wzbogacił bohaterów. Tak to moim zdaniem powinno wyglądać, a nie pół godziny pseudointelektualnej dyskusji o tym, czy warto iść do łóżka, jak w "Niewinnych czarodziejach". :wink: Hm, ja chyba w ogóle lubię wątek trudnej inicjacji seksualnej, który zajmuje tu zdecydowaną większość fabuły.

7. Komedia małżeńska
Tytuł, choć banalny, oddaje sedno. To jest wzorzec komedii o perypetiach przeciętnej rodziny.

8. Dwaj zgryźliwi tetrycy
"- Do dziewięćdziesiątki żyje się ostro... O czym to ja mówiłem?
- Do dziewięćdziesiątki żyje się ostro...
- Sam do tego doszedłeś? Moja krew!
- Nie, ty to mówiłeś.
- Aha. Do dziewięćdziesiątki żyje się ostro, a potem nagle zdajesz sobie sprawę, że już nie masz 81 lat...".
Większość filmu to świetna komedia, tylko że na koniec oczywiście trzeba było dać chorobę, samotność, przemijanie... Odechciało mi się śmiać, mimo że oczywiście później był happy end.

9. Trzy kolory. Niebieski
Z tego, co widziałem, to najgorszy film Krzysztofa Kieślowskiego. Przesadnie estetyczny. Masa scen symbolicznych, za którymi niewiele się kryje. I mało o wolności, która miała być tematem filmu (chociaż jeszcze gorzej pod tym względem jest w "Białym"). Ale jednak daje do myślenia, a rola zimnej... właśnie jak kolor niebieski Juliette Binoche jest więcej niż udana.

10. Łowca. Ostatnie starcie
Gdybym oglądał dzisiaj, pewnie byłoby to dla mnie żenujące, ale jednak jest to film dla dzieci, a ja jako dzieciak wiele razy świetnie się bawiłem oglądając "Łowcę". W sumie to taka biedniejsza, polska wersja "Kevina samego w domu".

Miała się zmieścić w dyszce "Bezsenność w Seattle", ale uznałem jednak, że o "Łowcy" ktoś musi wspomnieć, a nikt poza mną raczej tego nie zrobi. :P
Wszyscy jesteśmy jak worki kartofli: czy chcemy, czy nie, i tak nas wrzucą do piwnicy. :(
Gnietek
Leroy Brown
Leroy Brown

Postprzez mumin_king » 19 wrz 2014, o 18:43

1. Bohater ostatniej akcji
2. Miasteczko Halloween
3. Robin Hood: Faceci w rajtuzach
4. Tajemniczy ogród
5. Pani Doubtfire
6. Hot Shots 2
7. Dragon Ball Z: Legendarny Super Saiyan
8. I kto to mówi 3
9. Pan Niania
10. Smok: historia Bruce'a Lee

Dragon Ball Z: Historia Trunksa
Dragon Ball Z: Najeźdzcy z kosmosu
Dragon Ball Z: Plan zniszczenia Saiyan
wg Matteya - bardzo sprytne ALTER EGO.
Zwycięzca Queenwizji - grudzień 2012
mumin_king
William the Conqueror
William the Conqueror

Zdjęcia: 1

Postprzez NAR » 19 wrz 2014, o 20:07

1 Trzy kolory: Niebieski
2 Robin Hood: Faceci w rajtuzach
3 Dzień Świstaka
4 Upadek
5 Uczniowska balanga
6 Prawdziwy romans

7 Park Jurajski
8 Doskonały świat
9 Filadelfia
10 W krzywym zwierciadle: Strzelając śmiechem
NAR
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Faraday » 20 wrz 2014, o 13:34

Świetny rocznik, szczególnie jeśli chodzi o aktorstwo, prawie w każdym filmie jakaś wybitna rola, a za rok będzie jeszcze lepiej.

1. Nadzy - arcydzieło, najlepszy film Mike'a Leigh. Kapitalna rola Thewlisa.
2. Lista Schindlera - serio, nikt nie widział?
3. Na skróty - proto Magnolia
4. W imię ojca
5. Dzień świstaka
6. Upadek
7. Okruchy dnia
8. Życie Carlita
9. Arizona Dream
10. Fortepian

Prawdziwy romans
Uczniowska balanga
Miasteczko Halloween
Doskonały świat
Co gryzie Gilberta Grape'a
Park Jurajski
Prawo Bronxu
Alive, dramat w Andach
Pani Doubtfire
Faraday
Tree Man
Tree Man

Postprzez Michalzbiku95 » 20 wrz 2014, o 20:02

1.Goście, goście - klasyg, super komedia. Mogę oglądać bardzo często i mnie nie nudzi
2.Lista Schindlera - porządne kino
3.Ścigany - jak Tommy Lee Jones w Ściganym! Będę!
4.Dzień świstaka - bardzo fajna komedia, bo z pomysłem.
5.Samowolka - mocny film
6.Pani Doubtfire
7.Bezsenność w Seattle
8.Park Jurajski
9.Robin Hood: Faceci w rajtuzach
10.Alive, dramat w Andach

Edit: wylatują tetrycy, bo zapomniałem o Andach
Ostatnio edytowano 21 wrz 2014, o 16:31 przez Michalzbiku95, łącznie edytowano 1 raz
Nagroda "Tomisiępodobatomniejoznowucośfajnego 2010"
Michalzbiku95
Fairy King
Fairy King

Postprzez Kriejtiw » 20 wrz 2014, o 20:52

Hollywood, baby! To nie są moje czasy, wiele filmów pochodzi z tego kresu, kiedy kinem się nie interesowałem. Owszem, wtedy robiły wrażenie, ale teraz... podejrzewam, że mogłoby być różnie. No nic, trzeba będzie żyć i z taką listą.

1. Cienista dolina
Ale ten film to moje ostatnie odkrycie. Poruszający, nostalgiczny i z klasą. Można się poczuć o kilka lat starszym po seansie, ale naprawdę warto. Powiedziałbym, że to takie połączenie brytyjskości z przemyślanami na temat cierpienia, śmierci i Boga, które bardzo zahaczają o Dostojewskiego. I sam motyw starszego profesora, który poznaje swoją miłość via korespondencję listową - samo to jest już piękne.

2. Bezsenność w Seattle
Mam swój osobisty sentyment do tego filmu.

3. Upadek
Tona frajdy i szczypta refleksji. Uwielbiam Douglasa w tej roli.

4. Filadelfia
Tak, Tom Hanks to był mój ulubiony aktor czasów pacholęcych.

5. Goście, goście
Taaak, żarcie z podłogi, okładanie listonosza maczugą i rubaszny Clavier bardzo śmieszyły mnie tę dekadę temu. Czy teraz też bym się tarzał po podłodze? Zdecydowanie nie. Ale to jest moja komedia dzieciństwa, muszę być jej wierny. Odwaga naszą wiarą!

6. Lista Schindlera
Dobry film wojenny, zrobiony z rozmachem, ale i wyciszający się, gdy tego wymaga sytuacja. Filmwebowe zarzuty o antypolskość jak zwykle są klasą samą w sobie. Podobnie zresztą Ralph Fiennes. No cóż, Pianista jednak lepszy, lecz ten obraz Spielbergowi wstydu bynajmniej nie przynosi.

7. Dzień świstaka
Nie rozumiem zachwytów odnoszących się do tego filmu jako jakiegoś absolutu wśród kom-romów. Jasne, przedni pomysł, Bill Murray ze swoją zmęczoną życiem twarzą też bardzo-bardzo, ale bez przesady.

8. Park Jurajski
W dzieciństwie byłem wielkim miłośnikiem dinozaurów...

9. Samowolka
Scena kręcenia wora to jest kult. Film psuje drewniany na maksa Gonera, ale Jakus to tutaj masakruje... dosłownie i w przenośni.

10. Trzy kolory: Niebieski
Ogólnie zgadzam się z Gnietkiem, za dużo symboliki i często czuję się jak na kazaniu. Jakby Kieślowski chciał się upewnić, czy my na pewno widzimy, że Binoche cierpi. Ale ten jeden punkt na pewno filmowi nie zaszkodzi.
Kriejtiw
Tree Man
Tree Man

Postprzez OberstPrymas » 20 wrz 2014, o 23:18

Tak sobie patrzę na inne listy i okazuje się, że całkiem dużo z tego rocznika znam.

1. Lista Schindlera
2. Robin Hood: Faceci w rajtuzach
3. Hot Shots! 2
4. Goście, goście
5. Park Jurajski
6. Samowolka
7. Trzej muszkieterowie
8. Super Mario Bros.
9. Alive, dramat w Andach
10. The Line, The Cross and the Curve - najgorszy film Kate Bush, którego soundtrack to jej najgorsza płyta. Ale pkt niech ma :P
Obrazek
OberstPrymas
William the Conqueror
William the Conqueror

Zdjęcia: 0
Członek PFQ: TAK

Postprzez MCwalter01 » 21 wrz 2014, o 20:21

Wychodzi na to, że to niezły rok, skoro musiałem pominąć "Prawdziwy romans" (11. miejsce), "Życie Carlita" czy "Filadelfię"...
1. Na skróty - konstrukcja fabularna filmu robi duże wrażenie. Wszystkie wątki zostały znakomicie dopasowane. Angażujący emocjonalnie, cechujący się świetnym aktorstwem obraz. Altman to mistrz kina obyczajowego.
2. Dzień świstaka - znakomicie wykorzystany motyw pętli czasowej (w ogóle lubię takie filmy, w których jest zabawa czasem czy chronologią). Przezabawna komedia z Billem Murray'em w jednej z najlepszych ról w karierze.
3. Arizona Dream - kapitalna ścieżka dźwiękowa, świetny klimat, znakomita reżyseria. Kusturica stworzył film, który naprawdę ciężko opisać. Aha, pierwszy raz obok siebie występują Faye Dunaway i Johnny Depp.
4. Lista Schindlera - zasłużony Oscar dla Janusza Kamińskiego. Fiennes i Neeson znakomicie wcielili się w swoje role. Razi jednak dość swobodne traktowanie historii.
5. W imię ojca - poruszający obraz, oparty na prawdziwych wydarzeniach. Daniel Day-Lewis swoją rolą udowodnił, że należy do ścisłej czołówki w swoim fachu. Pod koniec filmu trudno powstrzymać emocje.
6. Sonatine - nieszablonowe kino gangsterskie. Ciekawe ujęcia, dobra muzyka, specyficzny humor.
7. Co gryzie Gilberta Grape'a - film przywołuje klimat amerykańskich małych miasteczek. Historia o młodym człowieku, który szuka celu w życiu. Dobry rok dla Deppa,
8. Upadek - o człowieku, który wracał do domu. Sukcesem okazało się obsadzenie Michaela Douglasa w głównej roli.
9. Miasteczko Halloween - nieschematyczne kino świąteczne w gotyckim klimacie.
10. Wiek niewinności - perfekcyjnie zrealizowany film kostiumowy. Sporą atrakcją są pięknie prezentujące się w strojach z epoki, pokazujące spory warsztat Michelle Pfeiffer i Winona Ryder.
"In fact the whole of Japan is a pure invention. There is no such country, there are no such people." (Oscar Wilde)
MCwalter01
Tree Man
Tree Man

Postprzez Atrus » 21 wrz 2014, o 22:53

1. Dzień świstaka
2. Życie Carlita
3. Nadzy
4. Trzy kolory: niebieski
5. Tajemnica morderstwa na Manhattanie
6. Park Jurajski
7. Filadelfia
Obrazek

With my last breath I curse Zoidberg.
Atrus
Fairy King
Fairy King

Postprzez manwerty » 22 wrz 2014, o 06:21

No i jednak sentymenty wygrały.
1.Upadek
2.Ścigany
---------------------------------
3.Co gryzie Gilberta Grape'a
4.Trzy kolory : Niebieski
5.Lista Schindlera
6.Życie Carlita
7.Filadelfia
8.Trauma
9.Goście, goście
10.Park Jurajski
manwerty
Leroy Brown
Leroy Brown

Postprzez Mefju » 22 wrz 2014, o 12:25

No mocarny rok! Sporo wybitnych pozycji(jak dla mnie) się nie zmieściło. Sporo też jest do nadrobienia.

1. Robin Hood: Faceci w Rajtuzach - Normalnie to to miejscami Monty Python jest
2. Beethoven 2 - Że nikt nawet o jedynce nie wspomniał(poza muminem, ale u niego poza dychą był) to ja pojęcia różowego nie mam
3. Komedia Małżeńska
4. Pani Doubtfire
5. Doskonały Świat
6. Dwaj Zgryźliwi Tetrycy
7. Dennis Rozrabiaka
8. Bogate Biedaki
9. Uwolnić Orkę
10. Park Jurajski

11. Dzień Świstaka
12. Co Gryzie Gilberta Grape'a
13. Lista Schindlera
14. Trzy Kolory: Niebieski
15. Filadelfia

Do obejrzenia m.in. "Goście Goście", "Tata Kazika" i wiele wiele innych... o, np. "Wallace i Gromit: Wściekłe Gacie"! :D
Pewnie widziałem kiedyś "Ściganego" i "Super Mario Bros." ale nie mam pewności, więc nie daję na listę, nawet na rezerwę. W ogóle pewnie jest jeszcze masa filmów o których zapomniałem. Taki świetny rok to był, a następny to dopiero będzie masakra, łohoho...
Guess who! Guess who wrote it about queenvision yet in November 2013:
"A mnie nigdy nie ciągnęło żeby się tym choć trochę zainteresować."
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez kater » 22 wrz 2014, o 22:55

1. Dzień świstaka
2. Upadek
3. Bohater ostatniej akcji (hehe)
4. Batman: Maska Batmana
5. Park Jurajski
6. Hot Shots! 2
7. Goście, goście
8. Robin Hood: Faceci w rajtuzach
9. Pani Doubtfire
10. Super Mario Bros. - to jest taka pomyłka kinematografii, że aż intrygująca
Pozdrawiam,
Pani Barbara Rybacka z Solca Kujawskiego

PORTFOLIO / QW OKŁADKI / KOPS / ZUPA
kater
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez whoatemydinner » 23 wrz 2014, o 00:33

Mefju napisał(a):Ewentualnie Obiad...

:*

1. Super Mario Bros. - najbardziej nieudana adaptacja filmowa ever, z przyjaciółmi ogląda się to wspaniale
2. Co gryzie Gilberta Grape'a
3. Park Jurajski
whoatemydinner
Fairy King
Fairy King

Postprzez Xavi » 23 wrz 2014, o 12:25

R-e-w-e-l-a-c-y-j-n-y rok.

1. Lista Schindlera - chciałem dać niżej bo mówię pewny zwycięzca, a tu największa wpadka forum ever. Listy bez tego w dyszce omijam kółkiem w myszce :P
2. Nadzy - cudowny chaos życiowy. 10/10
3. Życie Carlita - Kawał genialnego kina gangsterkiego, po prostu. Praktycznie ani minuty nudy.
4. Trzy kolory: Niebieski - tylko Czerwonego cenię wyżej jeśli chodzi o Kieślowskiego.
5. Arizona Dream - chaos i marzenia. Kusturica to jeden z najwspanialszych reżyserów lat 90-tych.
6. W imię ojca - Wielkie kino. Miks dramatu sądowego, więziennego, spojrzenie na hipisów, na relacje ojciec-syn, na wesoło, na smutno - wszystkiego po trochu i wszystko z klasą.
7. Na skróty - To już wiem czym się Anderson inspirował przy 'Mangolii'. 'Krótki' przegląd różnych warstw społecznych i ich zmartwienia.
8. Upadek - trochę schematyczny (ups) jak GTA (od noża po bazookę), ale te wszystkie pojedyncze sceny są fantastyczne, a Upadek człowieka też pokazany wzorowo.
9. Prawdziwy romans - Tarantino nawet jak rozpisze film romantyczny to trup ściele się gęsto ;) Świetnie się ogląda, kilka scen i postaci (Pitt) to perełki, a Arquette jest czarująca.
10. Fortepian - Intymna relacja nie tylko na linii człowiek-człowiek, ale też człowiek-muzyka. Rola Hunter to mistrzostwo świata.Z tym, że główna bohaterka czasem niezrozumiała

poniższa dycha byłaby mocna też w każdym roczniku:
11. Prawo Bronxu - De Niro jako reżyserowi świetnie wyszło czerpanie ze Scorsese, przy okazji bawiąc się w film anty-gangsterski.
12. Dzień Świstaka - wiadomo.
13. Miasteczko Halloween - Powinno lecieć zamiast Kevina na święta. Burton to ma jednak wielką wyobraźnię. No, ale przede wszystkim Elfman muzyką zrobił ten film.
14. Okruchy dnia - absolutnie genialny Hopkins. No i smutna historia, ale taka naprawdę o niespełnieniu, a nie pierdoły.
15. Co gryzie Gilberta Grape'a - Hallstrom lubi czasem robić 'zbyt ładnie filmy', ale tu proporcje wyszły mu idealnie.
16. Doskonały świat - Clint Eastwood tym razem ciepły i familijny wręcz. Nie wierzę, że taki film jest na 16-stym miejscu ;p
17. Park Jurajski - dobra zabawa.
18. Chłopięcy świat - De Niro bije młodego Di Caprio.
19. Uczniowska balanga - jeden z lepszych filmów młodzieżowych ever. Rewelacyjna muzyka.
20. Filadelfia - nie czaję fenomenu, ale to dobra rzecz.

I jak tu wrzucić Panią Doubtfire i podobne bzdety? ;p
Obrazek
Xavi
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Mefju » 24 wrz 2014, o 01:29

:!: ROK 1993 - PODSUMOWANIE! :!:

1. Dzień Świstaka - 74 pkt.
2. Lista Schindlera - 56
3. Upadek - 54

4. Robin Hood: Faceci w Rajtuzach - 49
5. Park Jurajski - 46
6. Goście, Goście - 32
7. Trzy Kolory. Niebieski - 31
8. Życie Carlita - 29
9. Nadzy - 24
10. Ścigany - 22
-. Na Skróty - 22

12. Pani Doubtfire - 20
13. Hot Shots! 2 - 19
14. Bohater Ostatniej Akcji - 18
-. W Imię Ojca - 18
16. Arizona Dream - 16
17. Filadelfia - 14
-. Co Gryzie Gilberta Grape'a - 14
19. Samowolka - 13
-. Bezsenność w Seattle - 13
21. Dwaj Zgryźliwi Tetrycy - 12
-. Komedia Małżeńska - 12
23. Miasteczko Halloween - 11
24. Prawdziwy Romans - 10
-. Tata Kazika - 10
-. Wiek Zdrady - 10
-. Cienista Dolina - 10
28. Wallace & Gromit: Wściekłe Gacie - 9
-. Doskonały Świat - 9
-. Beethoven 2 - 9
31. Dom Dusz - 7
-. Tajemniczy Ogród - 7
-. Super Mario Bros. - 7
-. Batman: Maska Batmana - 7
35. Tombstone - 6
-. Pajęczarki - 6
-. Uczniowska Balanga - 6
38. Dennis Rozrabiaka - 5
-. Kolejność Uczuć - 5
-. Sonatine - 5
41. Prawo Bronxu - 4
-. Uwolnić Orkę - 4
-. Dragon Ball Z: Legendarny Super Sayian - 4
-. Okruchy Dnia - 4
-. Trzej Muszkieterowie - 4
46. I Kto To Mówi 3 - 3
-. Alive, Dramat w Andach - 3
-. Tajemnica Morderstwa Na Manhattanie - 3
-. Trauma - 3
-. Bogate Biedaki - 3
51. Bez Lęku - 2
-. Pan Niania - 2
-. Fortepian - 2
54. Człowiek Bez Twarzy - 1
-. Łowca. Ostatnie Starcie - 1
-. Smok. Historia Bruce'a Lee - 1
-. W Krzywym Zwierciadle: Strzelając Śmiechem - 1
-. The Line, The Cross And The Curve - 1
-. Wiek Niewinności - 1

Głosowało 16 osób, które wymieniły łącznie 59 filmów! Pełnych list - 13. Najczęściej na listach pojawiał się film z 5. miejsca - "Park Jurajski" - 11 razy!
Aż 13 różnych filmów na pierwszych miejscach list!

No moje panie, pobite zostały aż 3 rekordy - frekwencji, wymienionych filmów oraz ilości różnych filmów na pierwszych miejscach list! Skoro w tym roczniku było aż tak grubo to aż boję się pomyśleć co będzie w następnym... xD
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Re: Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - 1994

Postprzez Mefju » 24 wrz 2014, o 01:29

:!: ROK 1994 :!:

Czyżby największy rok w historii kina? Oj będzie się działo... :D
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez kater » 24 wrz 2014, o 06:52

1. Pulp Fiction
2. Król Lew
3. Cztery wesela i pogrzeb
4. Clerks
5. Leon Zawodowiec
6. Forrest Gump
7. Psy 2
8. Skazani na Shawshank
9. Naga Broń 33 1/3
10. Maska

A, jeszcze Psy.
Ostatnio edytowano 24 wrz 2014, o 23:14 przez kater, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Pani Barbara Rybacka z Solca Kujawskiego

PORTFOLIO / QW OKŁADKI / KOPS / ZUPA
kater
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Gnietek » 24 wrz 2014, o 11:59

1. Forrest Gump
Nie może być inaczej. :D Zdecydowanie nie za podobno kultowe teksty typu "shit happens" czy "życie jest jak pudełko czekoladek...", ale po prostu za świetną historię.

2. Trzy kolory. Czerwony
W Cannes przegrał z "Pulp Fiction", choć sam Tarantino twierdził, że "Czerwony" bardziej zasłużył na nagrodę. Więc przynajmniej niech na mojej liście będzie wyżej. :P Pomijając już wspaniałą grę aktorów, cudne zdjęcia czy kompozycję, to postawiono tu całą masę pytań, które też mnie nurtują - o sens sądzenia innych ludzi, prywatnie i przez sądy, o wpływ obserwatora na życie obserwowanych (no, to już była obsesja Krzysztofa Kieślowskiego :wink: ), o prawdziwe motywy pomagania innym, o to, czym jest przeczucie...

3. Pulp Fiction
Dialogi rozwalane przez dygresje trwające kwadrans, filozofowanie o pierdołach, zabijanie od niechcenia i cała masa groteskowych sytuacji - wspaniały film. :lol:

4. Psy 2. Ostatnia krew
Co zaskakujące, to jest film o desperackim poszukiwaniu przyjaźni i miłości. Podczas oglądania nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że wszystkie te sceny akcji są tylko ozdobnikiem, tłem. Zresztą dzięki temu mi się spodobał. ;)

5. Trzy kolory. Biały
Tym razem Krzysztof Kieślowski nakręcił... w zasadzie komedię. :P I to bardzo dobrą.

6. Cztery wesela i pogrzeb
Komedie romantyczne prawie zawsze mnie nudzą, ale to jest akurat coś więcej.

7. Gwiezdne wrota
Już klasyczne, a jeszcze niewyglądające archaicznie SF. :P A poza tym dość oryginalne.

8. Zawrócony
Jeszcze z wczesnego dzieciństwa pamiętam sceny "pokazywania obrazków" i następującego bezpośrednio potem "robienia syzyfa". :lol: Wesoły film o jak najbardziej poważnym przesłaniu. Szkoda tylko, że ostatnie pół godziny jest mdłe.

9. Szaleństwo króla Jerzego
Jerzy III to tak barwna postać, że musiał powstać film o nim. :wink: Zrobiono go dobrze - ani nie wpadnięto w dramatyczne tony, ani w groteskę.

10. Faustyna
Mistycy to równie ciekawe postaci jak szaleńcy, więc o nich też powstają filmy. :wink: Jest OK, dobrze pokazano choćby, jakie są problemy z duchowością w zakonach, jakie wątpliwości ma Kościół, gdy pojawią się jacyś mistycy.

Zabrakło miejsca na jeszcze kilka fajnych filmów, m.in. "Jakuba", moim zdaniem, najbardziej udanej z popularnych wówczas produkcji opartych na Biblii, czy na "Pościg", o tyle oryginalną komedię sensacyjną, że cała akcja rozgrywa się podczas tytułowego pościgu. Bardzo mnie to ujęło. :P
A jeśli chodzi o słynnego "Króla Lwa", to cóż, ja byłem jednym z tych nieczułych, którzy nie płakali przy scenie śmierci Mufasy. :twisted:
Wszyscy jesteśmy jak worki kartofli: czy chcemy, czy nie, i tak nas wrzucą do piwnicy. :(
Gnietek
Leroy Brown
Leroy Brown

Postprzez Mefju » 24 wrz 2014, o 15:08

farfoclu... ja np. nie widziałem ani "Skazanych Na Shawshank" ani "Leona Zawodowca" ani jeszcze kilku wybitnych tytułów ale już nawet bez tego rocznik jest rybo dwudyszna mocny! Na mojej liście będą przeważać zapewne głupawe "komedie" z Jimem Carrey'em... i w pewnym sensie uważam że to chyba jednak dobrze bo świadczy to o tym roczniku to że każdy znajdzie w nim coś dla siebie i naprawdę chyba nie trzeba znać się na filmach by odczuć to jaki jest mocarny! ;) :P

1. Pulp Fiction - Oczywistość. Gnietek napisał chyba wszystko co chciałem, ja dodam tylko że najzabawniejsze to były dla mnie dialog z "co?" i ukłucie Umy Thurman strzykawką. I w ogóle powiem jeszcze, że ja ten film widziałem tylko raz a mam wrażenie że znam go na pamięć i wszystko o nim wiem... to chyba właśnie jest definicja kultowości! :)
2. Maska - No a teraz zmieniamy klimaty i przenosimy się w moje dzieciństwo! Jim Carrey mistrz! O ile kreskówki z "Maską" początkowo nie trawiłem bo zniechęcała mnie do niego ta zbyt realistyczna o tyle film i zawarty w nim humor to już mistrzostwo świata plus świetne nawiązania do kreskówek Texa Avery'ego z lat 40-tych.
3. Głupi i Głupszy - Dalszy ciąg Carrey'owej trójcy. To chyba jego najgłupsza rola w tym rocznika ale jeszcze jednak nie najlepsza.
4. Ace Ventura: Psi Detektyw - A to z kolei chyba najpopularniejsza rola Jima która chyba na jego nieszczęście strasznie go zaszufladkowała przez co trochę ciężko niektórym przekonać się do jego poważniejszych filmów. U mnie na samym dole trójcy bo mi się już trochę przejadła, no ale sentyment sentymentem pozostanie.
5. Król Lew - Nie wierzę że ten film ma już 20 lat... nie wierzę też że byłem na nim w kinie zaraz po premierze i że w ogóle to pamiętam... farfoclu, ale ja jestem stary... :(
6. Forrest Gump - Nawet nie zwróciłem uwagi że słynne memowe wręcz już "shit happens" o którym wspomniał Gnietek pochodzi właśnie stąd. Mniejsza! Ten filk to naprawdę genialnie opowiedziana historia! Takiego życiorysu to chyba nikt wcześniej nie miał(no może tam "Obywatel Kane" trochę się o taki życiorys otarł). Poza tym muzyka The Doors no i ten efekt - chyba po raz pierwszy w historii kinematografii zastosowany - że umieszczono Hanksa w oryginalnym nagraniu z Johnem Lennonem tak jakby naprawdę tam był i z nim rozmawiał.
7. Brzdąc w Opałach - A to taka tam głupawa familyjna komedyjka o porwanym niemowlaku który wymyka się porywaczom a Ci ganiają go po całym mieście i nieudolnie próbują go złapać. Sceny na budowie zawsze w sercu.
8. Cztery Wesela i Pogrzeb - Kapitalny śmiechowy sedesie z bakelitu Grant i jeszcze bardziej śmiechowy... Jaś Fasola w roli księdza! xD
9. Spis Cudzołożnic - Debiut reżyserski Jerzego Stuhra, całkiem zresztą udany. On nawet gra w tym filmie a więc nie mogło być nudno już po prostu ze względu na samą jego manierę. W ogóle śmiechowe jest jak to ma obiwiązek oprowadzać jakiegoś szwedzkiego profesora po Krakowie w celach dydaktycznych a ten woli poznawać nocne życie miasta, chlać na umór i zaliczać panienki. xD Świetna była scena kiedy Stuhr przyłapuje swoją żonę w łóżku z innym facetem i już ma go zlać gdy nagle - nagle jak to humanista i chrześcijanin(ale protestancki) - przypomina sobie jakąś maksymę typu "zło dobrem zwyciężaj" czy jakiś tam werset o miłowaniu bliźniego i zaczął gościa... namiętnie całować! xD
10. Psy 2 - Ostatnia Krew - Dla wielu wybitnych jeszcze filmów przez ten nie starczyło już miejsca. A daję go na ostatnie m.in. za genialny dialog w scenie w której Pazurze odrąbano kciuka:
- "AŁAAA! ODJEBALI MI KCIUKA!!! CO JA farfoclu ZROBIĘ BEZ PRAWEGO KCIUKA?!!!"
- "Będziesz się trzepał lewą ręką"
No riposta wszechczasów normalnie! xD Aż szkoda, że nie stała się memem.

Więcej grzechów... znaczy się filmów nie pamiętam. Tych niewidzianych żałuję że jeszcze nie obejrzałem i obiecuję poprawę. Mam na myśli m.in.:
Skazani Na Shawshank
Leon Zawodowiec
"Czerwony" i "Biały" Kieślowskiego
dwie pełnometrażówki z MacGyverem

nawet nie chce mi się przypominać co jeszcze zostało, ale wiem że sporo tego było i chyba życia mi nie starczy by to nadrobić!

EDIT: O i właśnie przypomniałem sobie o "Speedzie" z Sandrą Bullock, kinowej wersji "Flintstone'ów" i o czymś jescze ale zdążyłem w sekundę już zapomnieć! -_-

EDIT 2: A właśnie! Ten film co o nim sobie przypomniałem i nagle zapomniałem do film ze znanym już wszystkim Kevinem ale tym razem już nie w roli Kevina - "Richie Rich".
Pamiętałem też o tegorocznej "Nagiej Broni" aczkolwiek paradoksalnie nie pamiętam z tego filmu chyba już nic. xD

Najbardziej na mojej liście ze znanych mi filmów to będzie szkoda aktorskich "Flintstone'ów"(chociaż będę się jeszcze zastanawiał jak tu ich upchnąć na listę jako że pewnie nikt poza mną o nich nie wspomni) no i "Speeda" ale ten ufam że sobie jakoś beze mnie poradzi.

EDIT 3: farfoclu z tego roku jest jeszcze przecież 3. część "Gliniarza z Beverly Hills"! :o Jezu ja się aż zastanawiam co na mojej liście robią jakieś kiczowate wesela i pogrzeb z sedesie z bakelitu grantem... Nie no któryś z filmów na mojej liście będzie musiał pójść w odstawkę. Na pewno będzie to jeden z tych które jakoś sobie beze mnie poradzą.
Ostatnio edytowano 25 wrz 2014, o 18:58 przez Mefju, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Dundersztyc19 » 24 wrz 2014, o 15:26

Z tego, co pamiętam, to u mnie ten rocznik faktycznie jest najlepszy, jeśli chodzi o kinematografię i muzykę. Tutaj uzbiera mi się bez problemu dycha.

1.Skazani na Shawshank
Coś w tym filmie jest, strasznie urzekająca historia. Im częściej oglądam ten film, to więcej szczegółów w nim wyłapuję i bardziej mi się przez to podoba. Trzymałem cały czas kciuki za główną postać. Najbardziej satysfakcjonujący był moment, gdy przywódca bandy ciot odczuł na własnej skórze karmę i spotkało go mniej więcej to, na co zasłużył. To jedna z najlepszych scen tego typu, choć niestety pokazana tylko cząstkowo. To samo też czułem, gdy policja przyszła pojmać naczelnika więzienia :P
2.Naga broń 33 ⅓: Ostateczna zniewaga
Trylogia trzymała cały czas poziom, ta część też jest ekstra.
3.Król Lew
Przyznaję się, że ten film obejrzałem tak naprawdę pod koniec 2011 roku, czyli wtedy, gdy bodajże wychodził w wersji 3D. Przez tyle lat sam film i postaci, czy raczej ich wygląd kojarzyłem, ale fabuły nie bardzo. Cieszę się, że nadrobiłem, bo historyjka jest po prostu świetna. Śmierć Mufasy była wzruszająca, ale robienie na ten temat memów, to już przesada.
4.Forrest Gump
5.Brzdąc w opałach
6.Opowieść Wigilijna Flintstonów
Ha! Oglądałem to kiedyś w szkolnej świetlicy :D Mam miłe wspomnienia, które wolę zachować, to był urzekający film, jak to najczęściej świąteczne historyjki mają. Spodziewałbym się raczej, że ten film jest starszy.
7.Asterix podbija Amerykę
Z mojego punktu widzenia, że chodzi o kino europejskie, Francja nie ma sobie równych, choć może akurat ten film nie jest tego najlepszym przykładem.
8.Scooby Doo i baśnie z tysiąca i jednej nocy
Zdecydowanie nie jestem maniakiem Scooby Doo, ale jest parę pełnometrażówek, które mnie urzeka. Ta jest jedną z nich. Tutaj też myślałem, że film jest raczej starszy, bo wygląda dość staroświecko.
9.Ace Ventura: Psi detektyw
Trochę za często to widywałem, ale i tak jest bardzo zabawnie.
10.Speed: Niebezpieczna szybkość

"Leon Zawodowiec" pewnie wrzuciłbym na listę, gdybym oglądał od początku.
"Pulp Fiction" oglądałem raz specjalnie na poprzednią edycję tej zabawy, pewnie większą frajdę miałbym oglądając to na luzie w telewizji. Tak nie do końca do mnie trafił klimat tego filmu, pewnie jestem jednym z niewielu, który niezbyt przepada za głównym duetem filmu (mam na myśli: Jacksona i Travoltę). Najbardziej lubię zdecydowanie Butcha, postać niezbyt gadatliwą, ale konkretną w działaniach, dobrze, że podziurawił Vincenta :P Bardzo podobała mi się jego bohaterska postawa i wrócił ocalić swojego śmiertelnego wroga, swoją drogą, scena w sklepiku, to dla mnie najlepszy fragment filmu 8) To w sumie jedyna część filmu, do której kilkanaście razy wracałem.
Rzeczy typu "Psy 2" nie robią na mnie wrażenia. Oglądałem jakieś tam fragmenty, ale to nie dla mnie, mnie nie jarają te wulgaryzmy i klimat tego. Poza tym tam była masa głupot. Chciałbym zobaczyć np. "Maskę".
Co do "Głupi i głupszy" nie mam pewności, którą część widziałem. a w której części było sikanie do butelek i policjant myślał, że to piwo albo scena, gdzie blondas srał w kiblu i korek od szampana jakąś papugę zabił?
http://www.survio.com/survey/w/I9A2D9A6B6X9E9I3A">Zagospodarowanie turystyczne województwa podkarpackiego
Dundersztyc19
Fairy King
Fairy King

Postprzez Faraday » 24 wrz 2014, o 17:31

Mocny rocznik, jeden z najlepszych, a trochę jeszcze mam do nadrobienia.

1. Pulp Fiction
2. Skazani na Shawshank
3. Forrest Gump
4. Król Lew
5. Clerks
6. Leon zawodowiec
7. Chungking Express
8. Ed Wood
9. Cztery wesela i pogrzeb
10. Priscilla, królowa pustyni

Milczenie baranów
Maska
Speed: Niebezpieczna prędkość
Faraday
Tree Man
Tree Man

Postprzez shamar » 24 wrz 2014, o 22:23

Jeszcze cięższy rok. I "ostatni" tak dobry? Dalej było już chyba tylko gorzej.
Postanowiłem, że zmienię część ocen oczywistych pozycji, które i tak dostaną mnóstwo głosów.

1. Kruk (1994) - bo 1 z ulubionych :P
2. Forrest Gump (1994)
3. Speed: Niebezpieczna prędkość (1994)
4. Maverick (1994)
5. Eksplozja (1994)
6. Prawdziwe kłamstwa (1994)
7. Wywiad z wampirem (1994)
8. Skazani na Shawshank (1994)
9. Pulp Fiction (1994)
10. Urodzeni mordercy (1994)

Serio, ja jeden zagłosuje na ten super film? :twisted:

Obrazek

"Króla Lwa" nie widziałem, do dziś. I jakoś nigdy nie miałem ochoty. :twisted:

Odpadły m.in.

Hudsucker Proxy (1994)
Clerks - Sprzedawcy (1994)
Głupi i Głupszy
Frankenstein (1994)
Gwiezdne wrota (1994)
W paszczy szaleństwa (1994)
Władcy marionetek (1994)
Leon zawodowiec (1994)
Specjalista (1994)
Wilk (1994)
Nowy koszmar Wesa Cravena (1994)
Ostatnio edytowano 25 wrz 2014, o 18:05 przez shamar, łącznie edytowano 2 razy
shamar
Fairy King
Fairy King

Postprzez NAR » 25 wrz 2014, o 16:18

doskonały rok.

1 Pulp Fiction
2 Skazani na Shawshank
3 Forrest Gump
4 Król Lew
5 Śmierć i dziewczyna
6 Wywiad z wampirem
7 Biały
8 Czerwony
9 Cztery wesela i pogrzeb
10 Leon Zawodowiec

aha, Kruk to jeden z najgorszych filmów jakie widziałem. Pozdrawiam Shamar :D
NAR
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez whoatemydinner » 25 wrz 2014, o 16:32

1. Ed Wood
2. Pulp Fiction
3. Cztery wesela i pogrzeb
4. Forrest Gump
5. Skazani na Shawshank
6. Głupi i Głupszy
7. Król Lew
8. Naga Broń 33 1/3
9. Ace Ventura: Psi Detektyw
10. Maska

wow, jest dycha
wog'le myślałem, że druga najlepsza pełnomatrażowa chińska bajka ever jest z tego roku, ale się okazuje, że jest z 1995 :(
whoatemydinner
Fairy King
Fairy King

Postprzez Michalzbiku95 » 25 wrz 2014, o 16:52

chyba rzeczywiście najlepszy rocznik:

1.Maverick - przekozacki, zawsze na mnie działa magia hazardu XD
2.Forrest Gump - run Forrest, no klasyk po prostu i z przesłaniem
3.Skazani na Shawshank - super, motyw więzienia w filmach to też super sprawa
4.Król Lew - w sumie powinno być na pierwszym bo płakałę
5.Leon Zawodowiec - ten film mnie ujął
6.Wilk - och Jack 8)
7.Ace Ventura: Psi Detektyw - najlepszy komediowy Jim chyba
8.Legenda pijanego mistrza - tu z kolei chyba najlepszy Jackie
9.Gwiezdne wrota - a tu dzieciństwo
10.Pulp Fiction - nie czaję, ale punkt się należy

Speed: Niebezpieczna prędkość - szkoda, że się nie załapało
Psy II: Ostatnia krew - dużo gorsze od jedynki
Głupi i Głupszy - XDDDDDD
Gliniarz z Beverly Hills III - gorsze od poprzedniczek prawdopodobnie
Trzy kolory: Biały - jedyny z trzech jaki widziałem, więc jestem ignorantem
Maska - najlepszy jest piesek Jima

znalazło by się jeszcze parę filmów, ale nawet nie chce mi się ich tu umieszczać
Nagroda "Tomisiępodobatomniejoznowucośfajnego 2010"
Michalzbiku95
Fairy King
Fairy King

Postprzez mumin_king » 25 wrz 2014, o 19:36

1. Pulp Fiction
2. Skazani na Shawshank
3. Forrest Gump
4. Clerks
5. Leon zawodowiec
6. Król Lew
7. Psy II: Ostatnia krew
8. Sknerus
9. Maska
10. Ace Ventura: Psi detektyw
wg Matteya - bardzo sprytne ALTER EGO.
Zwycięzca Queenwizji - grudzień 2012
mumin_king
William the Conqueror
William the Conqueror

Zdjęcia: 1

Postprzez MCwalter01 » 26 wrz 2014, o 11:58

Trudno będzie się ograniczyć się do dziesięciu filmów. Właściwie powinienem tyle samo miejsca poświęcić zarówno obrazom na liście, jak i tym odrzuconym...
1. Pulp Fiction
Jak skomentować jeden z najlepszych filmów, jakie widziałem? Często wracam do tego filmu i nie mogę wyjść z podziwu.
2. Skazani na Shawshank - najlepszy film na podstawie prozy Kinga. Wciągająca, mądra i poruszająca historia. 1. miejsce na IMDb i naszym rodzimym Filmwebie - rzadko oceny filmów na tych portalach tak się zgadzają.
3. Forrest Gump - niezwykła historia, która jest także pretekstem do przedstawienia wydarzeń z dziejów Stanów Zjednoczonych w 2. poł. XX wieku.
4. Urodzeni mordercy - "Skazani na Shawshank" i "Forrest Gump" to filmy subtelne, stonowane w porównaniu do obrazu Stone'a. Jedna z najoryginalniejszych historii miłosnych ever. Połączenie opowiadania Tarantino z wizją Stone'a dało niezapomniany efekt.
5. Chungking Express - kolory, tempo, ścieżka dźwiękowa, humor. Oryginalny, może nawet dziwaczny. Obie nowele - chociaż pozornie niewiele je łączy - doskonale się uzupełniają.
6. Śmierć i dziewczyna - najbardziej niedoceniany film Polańskiego ever. Świetny scenariusz + bardzo dobre aktorstwo = rewelacyjny thriller.
7. Hudsucker Proxy - utrzymana w baśniowej konwencij komedia to chyba najbardziej niedoceniany film braci Coen. "Hudsucker Proxy" niesie mnóstwo optymizmu.
8. Trzy kolory: Czerwony - ostatnia część tryptyku i pożegnanie Kieślowskiego z kinem. W wielkim stylu.
9. Ed Wood - bezpretensjonalna opowieść o realizowaniu swoich marzeń. Dla wielu to właśnie najlepszy film Burtona.
10. Potwór - przezabawna komedia, w dużej mierze dzięki charyzmatycznemu Benigniemu. Oglądając samemu "Potwora" niemal płakałem ze śmiechu - to bardzo dobrze świadczy o tym filmie.
- - -
11. Leon zawodowiec - dobry film z pamiętnymi rolami Jeana Reno, Natalie Portman i szczególnie Gary'ego Oldmana. Świetnie zrealizowane sceny akcji (pamiętny finał).
12. Wywiad z wampirem - opowieść o wampirach, przedstawiona nieco inaczej, z przymrużeniem oka. Jedna z najlepszych ról Toma Cruise'a w karierze.
13. Król Lew - klasyka animacji, mistrzowska pod względem montażu i pokazania historii. Nieznacznie wyżej cenię "Piękną i Bestię" m.in. ze względu na muzykę i Gastona.
14. Kruk - mroczny, klimatyczny obraz z otoczonym kultem występem Brandona Lee.
15. Clerks - Sprzedawcy - Kevin Smith to specjalista od "kina gadanego". Przezabawny film o niczym.
"In fact the whole of Japan is a pure invention. There is no such country, there are no such people." (Oscar Wilde)
MCwalter01
Tree Man
Tree Man

Postprzez Xavi » 27 wrz 2014, o 17:13

1. Szatańskie Tango - bo wstyd, żeby taki film miał tak mało punktów.
2. Pulp Fiction - najulubieńszy film ever razem z Fight Clubem.
3. Król Lew - nigdy nie wiem czemu ludzie się chwalą, że nie płakali przy scenie z Mufasą. To nie świadczy o nich za dobrze jako o ludziach ;)
4. Skazani na Shawshank - idealny film fabularny.
5. Forrest Gump - wygrałby w każdym innym roczniku pewnie. Jedyny w swoim rodzaju.
6. Clerks - Sprzedawcy - jedna z najlepszych komedii jakie powstały.
7. Spaleni słońcem - film konfliktu. 10/10
8. Trzy Kolory: Czerwony - ulubiony Kieślowski i 8 miejsce. Nieźle.
9. Urodzeni mordercy - najlepszy film Stone'a. Po Plutonie.
10. Chungking Express - to jest dobry film o miłości, a nie. Choć drugi wątek chyba słabszy.

11. Ed Wood - taki film na 11-stym? Aha.
12. Leon Zawodowiec - nie ma na liście pewnie temu, że dawno nie widziałem, ale to wspaniały film.
13. Trzy Kolory: Biały
14. Milczenie Baranów - jedna z lepszych satyr na film. Psychoza, Milczenie Owiec i inne.

Wywiad z Wampirem - nie czaję do końca kultu.
Cztery Wesela i Pogrzeb - tego już wcale. Hugh wiadomo, ale historia jest banalna mocno, a postać MacDowell niesamowicie iritująca.

potem jakieś Maski i Speedy różne.
Obrazek
Xavi
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Atrus » 27 wrz 2014, o 17:42

CIEKAWE JAKI FILM WYGRA

1. Pulp Fiction
2. Ed Wood