Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - KONIEC ZABAWY!!! [*]

Wszystkie inne gry i zabawy nie wchodzące w działy powyżej.

Czemu nie głosujesz w notowaniach dekadowych?

Bo jest ograniczony wybór
0
Brak głosów
Bo nie ma tam filmów, które znam i mi się podobają
0
Brak głosów
Bo nie chce mi się drugi raz głosować na coś na co już głosowałem
1
25%
Bo poziom filmów jest do siebie tak zbliżony że ciężko mi je porównywać do siebie
0
Brak głosów
Bo chcę iść pojedynczymi rocznikami, żeby szybciej skończyć zabawę
0
Brak głosów
Bo one nic nie wnoszą do zabawy
1
25%
Bo jak innym się nie chce to mnie też nie
1
25%
Bo notowania dekadowe powinny być robione w innych przedziałach czasowych
1
25%

Liczba głosów : 4

Re: Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - 2004

Postprzez Dundersztyc19 » 10 gru 2014, o 17:30

1.Pasja
Po powstaniu tego filmu, inne o męce Chrystusa są dla mnie zupełnie zbędne. Na pewno to, co tu pokazali, jest dużo bliższe rzeczywistości, niż w innych filmach, a także na figurkach kościelnych, gdzie ciało Jezusa wygląda na prawie nienaruszone. Poza tym wielki plus za oryginalny język, jakiego tu używali. Dzięki temu łatwiej mi się wczuć w tą historię. Ogółem sprzeciwiam się Gnietkowi, że nie czuć umierania za nasze grzechy, ja to czułem bardzo mocno.
2.RRRrrrr!!!
3.Troja
Odnoszę wrażenie, że ogólnie Grecy, to straszne buraki tu były. Dlatego kibicowałem Troi, pomimo wiadomego końca. Błagam, niech ktoś nakręci alternatywne zakończenie. Dobrze, że chociaż butny król Greków nie zdążył długo nacieszyć się wygraną (oczywiście mówię o wersji filmowej, bo w Iliadzie mogło być inaczej). :)
4.SpongeBob Kanciastoporty – film
5.Upadek
Gdybym oceniał film za wkład w historię internetu, to byłoby pierwsze miejsce jak wół. To dzięki znakomitym parodiom, które nadal powstają i nadal są śmieszne. A tak, to miejsce jest za sam film. Nawet bardzo ciekawy i mimo niektórych scen, które mocno kojarzą się z parodiami, to film był dla mnie smutny, poważny przez cały czas. Świetnie przedstawiony Hitler i wszystkie inne postaci oraz upadek III Rzeczy, co się działo w bunkrze Hitlera. Jak już mówiłem, nie lubię filmów o wojnie, ale ten był naprawdę dobry, zresztą ja wolę filmy o samym Hitlerze.
Jednak ten film już za dla mnie będzie:
Adolf Hitler - krzykliwy przywódca, którego wszystko wkurza i spotykają go same nieszczęścia, zwłaszcza ze strony dowcipnisia Fegeleina.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Otto Günsche - głupi olbrzym, który przychodzi to biura Hitlera i informuje go o rzeczach typu: "Dzisiaj jest wtorek" albo "Statuetka jest po twojej lewej stronie" lub często obraża Hitlera i robi sobie z niego zgrywy. Najczęściej wykazuje się brakiem inteligencji i robi głupie rzeczy.
Obrazek
Obrazek
Alfred Jodl - łysy sedesie z bakelitu, które zawsze sprzeciwia się planom Hitlera
Obrazek
Hermann Fegelein - wrzód na culus Hitlera, kawalarz, który uprzykrza każdą sekundę życia Adolfa głupimi i często groźnymi numerami. Bezczelny, a do tego nieśmiertelny, tyle razy Hitler go zabijał, a on ciągle żyje. I dlatego też Adolf się o niego dopomina.
Obrazek
Obrazek
Hans Krebs - spec od mapy, który czuje nawet do niej podniecenie seksualne. Ostatnio ma też chrapkę na rybki.
Obrazek
Hermann Göring - spaślak, który by pożarł dosłownie wszystko, na pewno zdążył już ogołocić całą spiżarnię Hitlera i najbardziej lubi niezdrową żywność.
Obrazek
Eva Braun - żona Hitlera, nierzadko go zdradza
Obrazek
Wilhelm Burgdorf - szybko gadający ochlapus
Obrazek
Traudl Junge - sekretarka Hitlera, uważana za najlepszą laskę z bunkra
Obrazek
Martin Ludwig Bormann - grubas, który wkurza Hitlera szuraniem krzesła
Obrazek
Ernst-Robert Grawitz - bezużyteczny grubas
Obrazek
Joseph Goebbels - w anglojęzycznych parodiach nazywa się go Szkieletor, a w polskiej parodii o elektro jest Porucznikiem Jaszczur. Wierny culus Hitlera, z dziwną twarzą, jak u jaszczura
Obrazek
Heinrich Himmler - niby wierny człowiek, ale koraboruje z Fegeleinem. Nawet nie rzadko to on jest głową od robienia kawałów Hitlerowi.
Obrazek
Albert Speer - inżynier, w niektórych parodiach pracodawca Hitlera
Obrazek
I inni, o których raczej nie będę wspominał
:lol:
A i oczywiście, Hitler i Gunsche, to najlepszy duet wszechczasów :D
6.Aleksander
Chciałbym sobie odświeżyć, bo Aleksander Wielki był całkiem ciekawą postacią, ten film też taki jest.
7.The Grudge – Klątwa
Nieco słabsza, wspomniana w tamtym roczniku, amerykańska wersja japońskiego horroru. Oczywiście, to jest zupełnie inny film, ale sceny są podobne i jest dużo białych aktorów.
8.Kill Bill II
Jak się liczy, to dobrze. Bo w Wikipedii jest napisane, że to jeden film, ale w telewizji są puszczane, jako dwie oddzielne części.
9.Some Kind of Monster
10.Mulan II

11.Shrek 2
Jak by się Kill Bill nie liczyło.

A "Wesela" by nie dał nawet gdyby mi zabrakło do dychy, a obejrzałem większość filmu.
http://www.survio.com/survey/w/I9A2D9A6B6X9E9I3A">Zagospodarowanie turystyczne województwa podkarpackiego
Dundersztyc19
Fairy King
Fairy King

Podziękował(a): 0 raz
Podziękowano mu/jej: 0 raz
Członek PFQ: NIE

Postprzez mumin_king » 11 gru 2014, o 00:13

1. Wesele - cudowny, wszystkie przywary w jednym. Oglądając pierwszy raz śmiałem się do rozpuku. Chyba jest to też jedyny film Smarzowskiego, w którym nie do końca wiadomo o co chodzi. Kto jebnął Wojnarowi? Nic dziwnego, że Dunderowi się nie podoba, za bardzo prawdziwy.
2. Zakochany bez pamięci - jeśli robić filmy o miłości to wyłącznie tak, Carrey wznosi się na wyżyny.
3. Sztuka spadania - dam ten jeden, jedyny raz krótkometrażówkę. Dam też ją wysoko. Niesamowity klimat, ciężki, psychodeliczny. Wielkie brawa dla Bagińskiego.
4. Hellboy - byłem zaskoczony gdy miesiąc temu w końcu się zebrałem za Hellboya. Niesamowity potencjał, dodatkowo ze świetnie dobranym reżyserem. Porypanie to wygląda, ale chyba Złota Armia jeszcze lepsza pod tym względem.
5. Powrót do Garden State - niby też romansidło, ale znowu bez ckliwości. J.D. pokazuje, że nie tylko orłuje.
6. RRRrrrr!!! - zapewne było by wyżej gdyby nie wszystkie Woodstocki. Tutaj znowu film robi dubbing. "Umarła ze starości. Ale młodo."
7. Fahrenheit 9.11 - ciężki dokument, ale takie puszczano gimnazjalistom w Ostrołęce na comiesięcznych spotkań w kinie. Czyli jednak ten Irak to nie walka z Al-Kaidą?
8. Super Size Me - drugi dokument, niby trochę w krzywym zwierciadle, ale też trafiający w dychę. Gościu nie wziął pod uwagę tylko jakości produktów amerykańskich.
9. Ekipa Ameryka: Policjanci z jajami - https://www.youtube.com/watch?v=IhnUgAaea4M - co tu gadać: Matt Stone i Trey Parker
10. Iniemamocni - dam Pixara se na koniec.

blisko dychy:

Hidalgo - ocean ognia - jedyny minus jest taki, że oglądałem połacie temu. Ale był świetny jak na zawód, że Aragorn nie będzie siekał mieczem tylko się ścigał na koniu.

brane pod uwagę:

Troja - HEKTOR! HEKTOR!
Shrek 2 - chyba jeszcze lepsza niż jedynka, ale no za mało miejsc
Pojutrze - jak na katastroficzny całkiem w porzo
Eurotrip - jedna z tych niewielu amerykańskich komedyjek z pomysłem
Van Helsing - Hugh Jackman z wampirami. Akcja niezła, znów wampiry i wilkołaki, ale nic wybitnego.
Pan od muzyki - zabieram się znów obejrzeć, bo też oglądałem z klasą w kinie
Cudownie ocalony - Opania czasem daje radę, nawet częściej niż czasem pewnie, ale nie lubię gościa
Harry Potter i więzień Azkabanu - niech będzie, choć ten Wilkołak to była jakaś porażka

Nigdy nie wrócę:

Nigdy w życiu! - jak w tytule
Spider-Man 2 - choć między Bogiem a prawdę to najlepsza część Raimiego. Ale kaman, Octopus opanowany przez macki. WTF?
Król Artur - przebolałem strasznie
Resident Evil 2: Apokalipsa - głównie dlatego, że nie rozróżniam tych części.
Garfield - nie ma to jak zjebać najlepszego kota, którego polubiłem
Nadchodzi Polly - ot sztampa
Starsky i Hutch - słaby remake
7 krasnoludków - Historia prawdziwa - dno humoru
Gwiezdne jaja: Część I - Zemsta Świrów - dno dna humoru
New York Taxi - a to po prostu nieśmieszne i w ogóle nie w stylu oryginału
wg Matteya - bardzo sprytne ALTER EGO.
Zwycięzca Queenwizji - grudzień 2012
mumin_king
William the Conqueror
William the Conqueror

Zdjęcia: 1

Postprzez Michalzbiku95 » 11 gru 2014, o 20:23

taki se rok:

1.Sekretne okno - bo psychiczny Depp :3
2.Terminal
3.Eurotrip - no beka w opór
4.Wesele - wiadomo
5.Kandydat - jest i Denzel
6.Vinci - a mnie tam się podoba
7.O dwóch takich, co poszli w miasto - śmieszna komedia
8.Efekt motyla - fajne spojrzenie na skakanie w czasie
9.Shrek 2
10.Krucjata Bourne'a

blisko
Ocean's Twelve: Dogrywka
Spider-Man 2
Skarb narodów
Nowa policyjna opowieść
Troja
Van Helsing
Ja, robot

daleko (choć filmy całkiem sympatyczne)
Nadchodzi Polly
RRRrrrr!!!
Pojutrze
Poznaj moich rodziców

widziałem jeszcze kilka/kilkanaście innych, ale na tyle dennych że nie ma sensu ich tu umieszczać
Nagroda "Tomisiępodobatomniejoznowucośfajnego 2010"
Michalzbiku95
Fairy King
Fairy King

Postprzez Xavi » 12 gru 2014, o 21:39

78 filmów do wyboru :D

1. Hotel Ruanda - O obojętności człowieka na ludzkie cierpnie. 'Proszę, już postaram się nigdy nie być Tutu'. Może nie powinien być na pierwszym, ale pewnie mało głosów dostanie.
2. Zakochany bez Pamięci - najlepszy film o miłości jaki widziałem chyba.
3. Wesele - tak bardzo niepolski-polski film. Smarzowski to wybitny obserwator naszego narodu.
4. Bezdroża - Smutna historia jednostki. Payne to mistrz dopowiadania sobie treści pomiędzy wierszami. Giamatti to świetny aktor jest.
5. Upadek - rola Bruno Ganza jako Hitlera to jakieś top 10 roli ever. Całkiem inaczej o jego ostatnich dniach niż się to zazwyczaj kojarzy.
6. Ruchomy zamek Hauru - należy niby do wielkiej trójki Miyazakiego, ale dla mnie zawsze trochę odstawał od Mononoke i Spirited. W każdym bądź razie wyobraźnia tego kolesia to coś niemożliwego.
7. Miasto gniewu - dawno nie widziałem, ale robił wrażenie jako film o rasiźmie. Po nim przestałem nim być chyba ;p
8. Kill Bill vol. 2 - lepszy niż jedynka. Choć nie widziałem dawno : (
9. Przed zachodem słońca - no i to się nazywa piękny film o miłości, która przekonuje, a nie titanic czy notebook.
10. Bliżej - odważne kino jak na amerykańców (Nichols!) , z fantastycznie dobraną obsadą, szczególnie z najlepszym ever Clive Owenem. + kochana Portman striptizerka : )

Mechanik - szkoda, że tak świetny aktor jak Bale jest kojarzony z Batmanem.
Iniemamocni - najlepszy film akcji Pixara.
Efekt motyla - spieprzyli trochę absolutnie genialny pomysł.
Za wszelką cenę - Clint nie bawi się w łzawe happy endy.
Dziewczyna z sąsiedztwa - kto się nie kochał w Elishy Cuthbert ten homoseksualista.
Podwodne życie ze Stevem Zissou - Staralfur Sigurów + Wes Anderson <3
Piła - jedynka to kawał niezłego kombinowania, choć fanem wręcz nie wypada być.
Shrek 2 - poziom jedynki.
Fahrenheit 9.11 - Ciężko wystawić ocenę bo nie wiadomo co jest do końca prawdą, a co fałszem. Argumentacja jest czasami nieprzekonująca, jeszcze czytając różne fakty w internecie
Obrazek
Xavi
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Faraday » 14 gru 2014, o 01:49

1. Zakochany bez pamięci
2. Wesele
3. Upadek
4. Przed zachodem słońca
5. Bezdroża
6. Ruchomy zamek Hauru
7. Dziewczyna z sąsiedztwa
8. Hotel Ruanda
9. Mechanik
10. Podwodne życie ze Stevem Zissou

Ray, Zły dotyk, Terminal, Iniemamocni, Efekt motyla, Pamiętnik, Shrek 2, Wysyp żywych trupów i jeszcze około 30 innych filmów się nie zmieściło.
Faraday
Tree Man
Tree Man

Postprzez Atrus » 16 gru 2014, o 00:34

Nikt na Aviatora? No co Wy. To dam na pierwsze w takim razie, a co.

1. Aviator
2. Przed zachodem słońca
3. Wysyp żywych trupów
4. Podwodne życie ze Stevem Zissou
5. Wesele
6. Kill Bill 2
7. Zakochany bez pamięci
8. Mechanik
9. Bliżej
10. Za wszelką cenę
Obrazek

With my last breath I curse Zoidberg.
Atrus
Fairy King
Fairy King

Postprzez NAR » 16 gru 2014, o 01:11

Mnie tam Aviator nigdy się specjalnie nie podobał, imo jeden z bardziej przeciętnych martinów. Ale dawno nie widziałem więc może zmieniłbym opinię.

doskonały rok.

1 Zakochany bez pamięci
No nie mogę inaczej. Za bardzo kocham tę historię, sposób w jaki całość jest pokazana, klimat przygnębienia i huśtawkę emocji od euforii po rozpacz. Ło, szumnie zabrzmiało. Trudno. Zawsze miałem słabość do Winslet, choć to zupełnie nie mój typ, a Carrey to wiadomo, że gdy nie gra w głupich i sedesie z bakelitu, to jest świetny. Tutaj ta para wypadła więcej niż przekonująco. Jeden z pikniejszych romansideł. Się utożsamiam się.

2 Wesele
Może Dom Zły jest lepszy, ale to mój ulubiony Smarzowski. Często z kumplem do wódki oglądamy. W sumie to na zmianę z Dniem Świra. W sylwestra pewnie będzie kolejny seans (party hard). Wiele mądrych rzeczy już powiedziano więc nie będę powtarzał.

3 Primer / Wynalazek
Nie wiem czy nie najlepszy film o podróżach w czasie i innych głupotach. Co prawda nie ma tu rzeczy typu WSKAKIWANIE DO CZARNEJ DZIURY jakie to mają miejsce ostatnio w jednym bardzo mądrym filmie pewnego niszowego reżysera, ale i tak jest genialne. Widzę że nikt nie głosuję więc polecam ;d

4 Kill Bill 2
fun, fun, fun.
Momentami to faktycznie ociera się o najlepsze Quentiny (Michael Madsen, Pain Mei), szkoda że całościowo nie trzyma tego poziomu. No i najlepszy moment (Bang Bang) był w pierwszej części. Za to tutaj mamy Goodnight Moon <3

5 Przed zachodem słońca
Nawet jeżeli nie trafia do mnie jak jedynka, to poziom trzyma cały czas. No i Nina Simone na koniec to piękno.

6 Ruchomy zamek Hauru
Urokliwa bajka.

7 Shrek 2
Tak nisko, bo i tak sobie poradzi, ale nie wiem czy nie jest zabawniejszy od pierwszej części.

8 Dziewczyna z sąsiedztwa
Jest sporo lepszych filmów z tego roku, ale tutaj grają przede wszystkim sentymenty. Byłem totalnie zakochany w Elishy Cuthbert po tym filmie <3

9 Za wszelką cenę
Mocny Clint. Powinien być wyżej. Męski, szczery film.

10 Powrót do Garden State
Chyba nikt nie głosował więc dam zamiast kilku innych, które się biły o wejście. Ma w sobie coś co przyciąga. Może to ta atmosfera całkowitego zniechęcenia, może Braff, który pokazuje, że nie skończył się na Scrubsach?

Alexander - kiedyś kochałem ten film, ale ostatni raz widziałem go z 7...8 lat temu więc ciężko mi go zestawić z pozostałymi.
Mechanik - Tak się właśnie dzieje, gdy się człowiek nie wysypia. Ogólnie dobry.
Iniemamocni - ładny Pixar.
Dom latających sztyletów - do powtórki.
Upadek - do powtórki.
Troja - trochę hoolywoodzki i efekciarski, ale jak na widowisko nieźle się sprawdza.
RRrrr - absurdalnie głupie.
Marzyciel - ładne, naiwne.
NAR
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez MCwalter01 » 16 gru 2014, o 13:46

1. Zakochany bez pamięci - na początku trochę jak "Before Sunrise", potem jak "Memento". Inteligentne kino i kolejny film, potwierdzający nieprzeciętny talent Jima Carreya.
2. Kill Bill 2 - z dwóch części "Kill Billa" wolę chyba tą drugą, przywołującą klimat spaghetti westernów.
3. Shrek 2 - najlepsza i najzabawniejsza część przygód słynnego ogra. Bawią nawiązania do znanych produkcji.
4. Ray - Jamie Foxx niezwykle przekonująco wciela się w legendę muzyki. "Ray" to imponujący film biograficzny. Muzyka Charlesa doskonale sprawdziła się na ekranie.
5. Podwodne życie ze Stevem Zissou - niedoceniany film. Jak dla mnie "The Life Aquatic" to kwintesencja stylu Andersona.
6. Zakładnik - Mann to twórca, który wielką uwagę poświęca szczegółom. Tak jest i tym razem. Film sensacyjny na wysokim poziomie.
7. Wesele - Smarzowskiego można pochwalić za intuicję, świetne decyzje obsadowe i umiejętność obserwacji.
8. Marzyciel - magicza ścieżka dźwiękowa, idealnie dobrana obsada, bardzo dobry scenariusz.
9. Mechanik - niepokojące kino. Christian Bale w być może najlepszej roli w karierze.
10. Iniemamocni - solidna, pomysłowa pixarowska animacja.
"In fact the whole of Japan is a pure invention. There is no such country, there are no such people." (Oscar Wilde)
MCwalter01
Tree Man
Tree Man

Postprzez Mefju » 16 gru 2014, o 16:20

Zdecydowanie najlepszy rok dekady! Chyba po prostu skopiuję se ze starego forum listę z poprzedniej edycji bo w zasadzie niewiele się pozmieniało, tylko "Wesele" dam na pierwsze... Albo nie! Nie będę kopiował bo za bardzo się wstydzę swojego stylu pisma sprzed 3 lat. :oops: I za dużo tam emotikonek w ogóle.
Ale kolejność na liście z małymi wyjątkami chyba taka sama.

1. Wesele - Okrutny a zarazem i prawdziwy film Smarzowskiego, choć kolejne będą jeszcze okrutniejsze, ale... już troszkę bardziej karykaturalne i oderwane od rzeczywistości, ba, nawet paradokument się trafi! Nic to, narodowe przywary ukazane imo w sposób trafny(choć bym się im jeszcze dokładniej przyjrzał, bo mnie za bardzo to intryguje), no a poza tym ja lubię wesela i weselne klimaty to też tego.
2. Shrek 2 - IMO najlepsza część Shreka, IMO najwięcej się tu działo.
3. Harry Potter i Więzień Azkabanu - Pierwsza już nie dziecięca a typowo młodzieżowa część przygód o Harrym, no i nowe miejsce, nowe plenery. No jakby nie patrzeć wszystko robi tu wrażenie! I sposób przedstawienia i poprowadzenia fabuły i zdjęcia i dekoracje i efekty specjalne. A w następnych częściach będzie tylko lepiej.
4. Pojutrze - Jeden z najgenialniejszych filmów katastroficznych jakie widziałem! Niezwykle widowiskowe były też zdjęcia tych wszystkich żywiołów i kataklizmów z kosmosu.
5. Zakochany Bez Pamięci - Carrey w poważniejszej roli jednak dał radę! A sam proces grzebania w jego pamięci i usuwania wspomnień również pomysłowo wykonany.
6. Rybki z Ferajny - Zawsze myślałem, że to Pixar, a to jednak DreamWorks. Nevermind, Pazura w dubbingu jak zwykle dał radę ale to jedyny atut tego filmu.
7. Pasja - Chyba najprawdziwszy film o drodze krzyżowej jaki oglądałem. Brutalny, czyż nie? No ale jednak prawdziwy! Nie każdy ma odwagę ukazać ludzkie cierpienie w taki sposób.
8. Super Size Me - Szacun dla reżysera tego dokumentu że wytrwał w swoim eksperymencie bo naprawdę wyglądało to groźnie!
9. Terminal - Smutny i iroczny film, no ale była też Catherine Zeta-Jones, więc nie było nudno.
10. Mój Nikifor - Jedna z ciekawszych ról Feldman.

11. Upadek - Był na liście w poprzedniej edycji, ale teraz okazuje się, że musiałbym go jeszcze raz obejrzeć i przyjrzeć się pewnym faktom dokładniej. Nie mniej robił wrażenie te 10 lat temu.
12. Iniemamocni - Też byłoby na liście gdybym lepiej pamiętał. Kurde, piszę, że najlepszy rocznik w dekadzie, ale czasem ciężko jest to merytorycznie uzasadnić jeśli się nie ogląda filmów na bieżąco, a po 10 latach pozostaje jedynie subiektywne wrażenie. Tak więc to stwierdzenie na początku tego posta jest takie baaaaaardzo na czuja.
13. Fat Albert
14. Król Lew 3
15. Garfield
16. Fahrenheit 9.11
17. RRRrrr!!!!
18. Osada
19. Pan Od Muzyki
20. Jak Ugryźć 10 Milionów 2
21. Mickey, Donald i Goofy: Trzej Muszkieterowie
22. Poznaj Moich Rodziców
23. Vinci
24. Van Helsing
25. Aleksander

I na razie chyba tyle. Miałem co prawda dużo więcej pozycji na liście edycję temu, ale reszta to już były wyłącznie seriale.
Napiszę jeszcze tylko, że do nadrobienia mam w tym roczniku m.in. Efekt Motyla, Za Wszelką Cenę, Pręgi i
Kill Bill 2.
Guess who! Guess who wrote it about queenvision yet in November 2013:
"A mnie nigdy nie ciągnęło żeby się tym choć trochę zainteresować."
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Członek PFQ: TAK

Postprzez shamar » 16 gru 2014, o 19:32

1. Pasja (2004)
2. Mechanik (2004)
3. Wesele (2004)
4. Troja (2004)
5. Kraina szczęścia (2004)
6. Miasto gniewu (2004)
7. Ja, robot (2004)
8. Efekt motyla (2004)
9. O dwóch takich, co poszli w miasto (2004)
10. Shutter- Widmo

Piła (2004)
Hellboy (2004)
Lot Feniksa (2004)
Za wszelką cenę (2004)
shamar
Fairy King
Fairy King

Zdjęcia: 0

Postprzez Mefju » 17 gru 2014, o 02:55

:!: ROK 2004 - PODSUMOWANIE! :!:

1. Wesele - 80 pkt
2. Zakochany Bez Pamięci - 58
3. Pasja - 27
-. Kill Bill, vol. 2 - 27

5. Przed Zachodem Słońca - 24
6. Shrek 2 - 23
7. Upadek - 20
8. Mechanik - 16
9. Troja - 15
-. Ruchomy Zamek Hauru - 15

11. RRRrrrr!!! - 14
-. Podwodne Życie Ze Stevem Zessou - 14
13. Hotel Ruanda - 13
-. Bezdroża - 13
15. Terminal - 11
16. Sekretne Okno - 10
-. Aviator - 10
18. Miasto Gniewu - 9
19. Lokatorka - 8
-. Sztuka Spadania - 8
-. Eurotrip - 8
-. Wysyp Żywych Trupów - 8
-. Wynalazek - 8
-. Harry Potter i Więzień Azkabanu - 8
25. Pręgi - 7
-. Aleksander - 7
-. Spongebob Kanciastoporty - film - 7
-. Hellboy - 7
-. Powrót Do Garden State - 7
-. Dziewczyna z Sąsiedztwa - 7
-. Ray - 7
-. Pojutrze - 7
33. Długi Weekend - 6
-. Mój Nikifor - 6
-. Super Size Me - 6
-. Kandydat - 6
-. O Dwóch Takich, Co Poszli w Miasto - 6
-. Efekt Motyla - 6
-. Kraina Szczęścia - 6
40. Vinci - 5
-. Zakładnik - 5
-. Rybki z Ferajny - 5
43. Ławeczka - 4
-. The Grudge - Klątwa - 4
-. Fahrenheit 9.11 - 4
-. Ja, Robot - 4
47. Bliżej - 3
-. Za Wszelką Cenę - 3
-. Marzyciel - 3
50. Some Kind Of Monster - 2
-. Ekipa Ameryka: Policjanci z Jajami - 2
-. Iniemamocni - 2
53. Immortal - Kobieta Pułapka - 1
-. Mulan 2 - 1
-. Krucjata Bourne'a - 1
-. Shutter - Widmo - 1

Głosowało 11 osób, które wymieniły łącznie 56 filmów. Najczęściej na listach pojawiało się "Wesele" - 10 razy. I jedynym niegłosującym na ten film był... nie! Tym razem nie Gnietek, a... Dundersztyc! :P Ech, Dunder, skoro tak Cię rozeźliło "Wesele" to lepiej nie bierz się za kolejne filmy tego reżysera, a w szczególności za "Dom Zły", bo normalnie puszczą Ci nerwy.
Pełnych list - 9/10 - A jednak Gnietek uratował swój honor hipstera! ;)
6 różnych filmów na pierwszych miejscach list.
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Re: Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - 2005

Postprzez Mefju » 17 gru 2014, o 02:56

:!: ROK 2005 :!:
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Michalzbiku95 » 17 gru 2014, o 15:31

1.Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów - bo tak
2.Pan życia i śmierci
3.V jak vendetta
4.Gol!
5.Skazany na bluesa
6.Batman - Początek
7.Monachium
8.Komornik
9.Królestwo niebieskie
10.Madagaskar

Charlie i fabryka czekolady
Nieustraszeni bracia Grimm
Wykiwać klawisza
Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa
Legenda Zorro
Tłumaczka
Wojna światów
Mr. & Mrs. Smith
King Kong
Fantastyczna czwórka
Michalzbiku95
Fairy King
Fairy King

Postprzez Dundersztyc19 » 17 gru 2014, o 17:30

1.Gwiezdne wojny: część III – Zemsta Sithów
Głównym powodem, dla którego się cieszę, że te prequele powstały, jest Palpatine. Ten film był też dla niego. Fajnie było, jak zdziadział w oczach :lol: Mam lekkie zastrzeżenia do przemiany Anakina, odnoszę wrażenie, że trochę za szybko poddał się Palpatinowi po tym, jak powiedział "Co ja zrobiłem?", po odcięciu dłoni Mistrzowi Windu. Ale z drugiej strony, już od dłuższego momentu zapewne stał jedną nogą po Ciemnej Stronie Mocy, to zdarzenie było już tylko przypieczętowaniem tego. Generalnie film emocjonujący, bardzo dużo się dzieje od przyjścia Mace Windu, by aresztować Palpatina. Od tego właśnie momentu zaczyna się lawina wydarzeń, które nieuchronnie doprowadzają do fabuły starej trylogii. No, końcówka już naprawdę mocno zajechała starymi częściami, konkretnie scena, gdzie Vader i Palpatine patrzą na budowanie gwiazdy śmierci. Pewnie mogło wyjść lepiej. Zresztą nie umiem jednoznacznie stwierdzić, że to najlepsza część trylogii. Trochę mnie też denerwuje komputerowy Yoda, ale cóż. Generał Grievous był dość interesującą postacią. I jeszcze jeden szczegół. Dość dziwnie się czuję, gdy oglądam scenę, jak Anakin z zimną krwią zabija Separatystów i sobie w tym momencie przypominam małego Aniego w "Mrocznym widmie", który poleciał dla zabawy z Rebeliantami do bazy Separatystów i wziął udział w jej niszczeniu. I o wiele lepiej tu wyglądał, niż w "Ataku Klonów".
P.S. Nie chciałem się rozpisać, samo wyszło.
2.Wojna światów
3.Kim Kolwiek: Szatański plan
4.Charlie i fabryka czekolady
5.King Kong
Scena z gigantycznymi robalami była najbardziej emocjonująca, jak dla mnie.
6.Hostel
Pewnie są o wiele lepsze filmy gore, ale mam słabość do tej trylogii (tak, to jest trylogia). Scena, gdy holenderski businessman torturuje Josha, jest najbardziej kierownico uroczą sceną tortur :P Nie mogę z cytatu: - "Please just let me go, please! "- You want to go. Is that what you want?" :lol: Największym bohaterem filmu jest Paxton, który dzięki głupiemu fartowi wychodzi cało i zabija wiele osób mających wspólnego z łowczym biznesem. Bogacze płacili, by móc sobie w spokoju torturować i zabijać niewinne osoby. I na końcu się mści w kiblu na tym businessmanie, co mu kumpla zabił. Choć ta ostatnia scena jak na mój była nieco za krótka. Gdybym ja był Paxtonem, to bym się dłużej poznęcał nad nim.
7.Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa
Szkoda mi było Lwa, zwłaszcza jak został zabity, na szczęście zmartwychwstał.
8.Skazany na bluesa
9.Karol. Człowiek, który został papieżem
10.Doom

Gdyby się liczyły eksperymentalne filmy krótkometrażowe, będące zarazem teledyskami, to na pierwszym miejscu byłby filmik "Rubber Johnny" do muzyki Aphex Twina. W kategorii teledysk, to najlepsza rzecz, jaką w życiu widziałem. Na początku jest to dziwne i straszne, ale śmieszne jednocześnie. A im częściej to oglądałem, to jest tylko śmieszne. Więcej w tym jest w sumie z fabuły, niż w muzyki, choć ciężko to nazwać fabułą. To jest genialne. Od dłuższego czasu dozuję się tym filmikiem:
https://www.youtube.com/watch?v=eRvfxWRi6qQ
Ostatnio edytowano 18 gru 2014, o 10:46 przez Dundersztyc19, łącznie edytowano 1 raz
http://www.survio.com/survey/w/I9A2D9A6B6X9E9I3A">Zagospodarowanie turystyczne województwa podkarpackiego
Dundersztyc19
Fairy King
Fairy King

Postprzez shamar » 17 gru 2014, o 19:34

1. Batman - Początek (2005)
2. Ciężkie czasy (2005)
3. Kiss Kiss Bang Bang (2005)
4. Autostopem przez galaktykę (2005)
5. Jarhead: Żołnierz piechoty morskiej (2005)
6. Zostań (2005)
7. Skazany na bluesa (2005)
8. Wojna światów (2005)
9. Constantine (2005)
10. Zejście (2005)

Prognoza na życie (2005)
Wyspa (2005)
Sin City - Miasto grzechu (2005)
Pan życia i śmierci (2005)
Obrońca (2005)
shamar
Fairy King
Fairy King

Postprzez Gnietek » 18 gru 2014, o 01:27

1. Egzorcyzmy Emily Rose
Mam mieszane odczucia, ale co do jednego jestem pewien - robi wrażenie.

2. Skazany na bluesa
Życie Ryśka Riedla było zdominowane przez ćpanie, więc film biograficzny o nim siłą rzeczy musiał być tak naprawdę o powolnym umieraniu przez ciężkie dragi. :wink: Wyszło nieźle. Chociaż nie znoszę Dżemu, film i tak mi się podobał. Tomasz Kot sprawdził się jako aktor (a to wcale nie było takie pewne). Za to członkowie zespołu grają samych siebie beznadziejnie :P , pomijając już, że kuriozalnie wyglądają siwowłosi brodacze w roli młodych rockmanów.

3. Walki uliczne - nie, nie znany film akcji, ale dokumentalny o tym samym tytule, powstały w tym samym roku :wink:
Czyli o tym, że kampanie wyborcze w tak och, ach, jakże demokratycznym kraju jak USA wcale nie muszą być uczciwe.

4. Dziękujemy za palenie
Jak być adwokatem diabła, starając się być jednocześnie uczciwym człowiekiem i przykładnym ojcem? Coś w tym stylu. :wink: Nawet dość zabawna komedyjka. Ale chyba najzabawniejsze w tym filmie jest jednak to, że nie ma ani jednej sceny z zapalonym papierosem. :lol:

5. Solidarność, Solidarność...
Kilkanaście etiud różnych reżyserów rozliczających się z etosem i dziedzictwem wiadomego ruchu. Jedni stworzyli laurki na cześć "Solidarności" (już choćby ze względu na czarno-białe przedstawianie świata te etiudy są naiwne i niestrawne dla mnie), ale mniej więcej połowa twórców wysiliła się bardziej i pokazała a to rozczarowania, a to że cena było wysoka, ale i tak było warto, a to klęskę ludzi, którzy tworzyli ruch i dobrobyt komuchów, którzy w nowej Polsce poradzili sobie lepiej. Są więc tu jakieś mądre, głębsze myśli, ale całość wypada tak sobie.

6. Persona non grata
Filmy o młodych intelektualistach czytających Tatarkiewcza (chyba jakoś tak powiedział niegdyś Atrus :P ) były o niebo ciekawsze od filmów o starych prykach, którzy się ustawili, mają stanowiska, a jako że się nudzą, rozważają kwestie etyczne. :lol: Obecnie Krzysztof Zanussi serwuje te drugie. Wszyscy w tym filmie są drętwi i nudni, a fabuła, nawet dość ciekawa, została zbyt pokomplikowana. Słabo to wszystko trzyma się kupy i jest za długie. Szkoda wielka, bo poruszono tu parę ważkich kwestii, Wojciech Kilar zaserwował cudowne tło muzyczne, a i w fabule niezłe momenty się zdarzają.

7. Mgła
Niby to horror, ale ogląda się jak typowy amerykański film obyczajowy. :lol: Współlokator z I roku studiów chciał obejrzeć, to obejrzałem z nim. Sam bym się za to nie wziął.
Wszyscy jesteśmy jak worki kartofli: czy chcemy, czy nie, i tak nas wrzucą do piwnicy. :(
Gnietek
Leroy Brown
Leroy Brown

Postprzez Mefju » 18 gru 2014, o 02:38

Taki sobie rok... znaczy powiedziałbym bardzo dobry, ale nie będę tak go określał jeśli z połowy filmów w dysze niezbyt wiele pamiętam, a samo dobre wrażenie sprzed 9 lat lub później nie wystarcza, bo i nie wiadomo czy dziś byłoby takie samo. Ale nie będę ukrywał, że to jednak rok z mocnymi hajlajtami do których wracam po dziś dzień! :)

1. Madagaskar - Wiadomo! Film który dał nam "Pingwiny z Madagaskaru". Czego chcieć więcej? Dla tego filmu chyba postaram się uzbierać dychę, choćby była ona mocno naciągana!
2. Harry Potter i Czara Ognia - Chyba mój ulubiony Potter(filmowo bo książkowo to zdecydowanie następna część), acz wkurzające jest że zaczęli od tej chyba części właśnie usuwać dużo wątków, a nawet kluczowe dla fabuły postaci!
3. Wallace & Gromit: Klątwa Królika - Gnietek taki niby fan Wallace'a i Gromita i nic nie wspomina o tym filmie? :lol:
4. Egzorcyzmy Emily Rose - No fakt robi wrażenie, jak to mówi Gnietek. Ja to się normalnie bałem po tym zasnąć.
5. Karol - Człowiek Który Został Papieżem - Wielkim błędem z mojej strony było to że najpierw poznałem te wszystkie głupsze role Adamczyka a dopiero potem obejrzałem ten film i przez to ciężko mi było potraktować cały film i rolę Adamczyka poważnie, bo nie potrafiłem powstrzymać śmiechu na jego widok i cały czas miałem wrażenie że za chwilę zobaczę/usłyszę z jego strony coś suchego i żenującego. Ale myślę, że chyba jednak Adamczyka sprawdził się w tej roli i nie sprofanował osoby Jana Pawła II.
6. Roboty
7. Charlie i Fabryka Czekolady
8. Kurczak Mały
9. Pan i Pani Smith
10. Persona Non Grata

Końcówka rocznika jednak baaaaardzo naciągana! Wstyd mi, że nie widziałem wielu wybitnych filmów z tego rocznika jak choćby "Skazany Na Bluesa" czy ostatnich(jak na razie) a środkowych chronologicznie "Gwiezdnych Wojen".
Ostatnio edytowano 24 gru 2014, o 02:59 przez Mefju, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Faraday » 18 gru 2014, o 16:19

1. Jabłka Adama
2. Broken Flowers
3. Kto ją zabił?
4. Grizzly Man
5. Historia przemocy
6. Sin City - Miasto grzechu
7. Tajemnica Brokeback Mountain
8. Wszystko jest iluminacją
9. Wszystko gra
10. Batman - Początek

Porządna dycha, choć bez żadnego DZIEŁA. Warto wyróżnić jeszcze: King Kong, Madagaskar, 40-letni prawiczek, Zostań, Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów, Trener, Spacer po linie, Gnijąca panna młoda Tima Burtona, Hooligans
Faraday
Tree Man
Tree Man

Postprzez mumin_king » 19 gru 2014, o 00:00

1. Jabłka Adama - najlepsza czarna komedia ever, scena pogrzebu <3
2. Sin City - Miasto grzechu - za świeże podejście do ekranizacji komiksowej.
3. Wszystko gra - nie znam się za bardzo na Allenie, w większości mnie nudzi. Podobało mi się podejście do tematu w momencie kulminacyjny, takie absurdalne. Poza tym to przyjemny film do oglądania.
4. Kelnerzy - z tego co czytałem miał być w zamyśle odpowiedzią na Clerksów, ale do nich nie podskakuje rzecz jasna. Więcej tutaj humoru sytuacyjnego niż mocnarnych tekstów z dialogów.
5. Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów - zdecydowanie najlepsza część nowej trylogii, tak jakby Lucas przeanalizował wszystkie błędy z poprzednich części. Rozkaz 66 jest taki smutny.
6. Batman - Początek - oglądałem go stosunkowo mniej niż pozostałe z trylogii Nolana, ale zaryzykuję, że jeszcze nic nie zapowiadało tych wszystkich nonsensów następców.
7. Skazany na bluesa - parę lat temu dałbym na pierwsze miejsce. Film jest niezły, mocno czuć inspiracje The Doors, dawanie tych wszystkich Indianerów czy coś. Parę scen na wysokim poziomie m.in. scena gdy młody Bastek czyta Modlitwę przy zaćpanym Riedlu.
8. Wallace i Gromit: Klątwa królika - specyficzna animacja, taka plastelina ma w sobie sporo uroku. Dodatkowo świetne humorystycznie. Trzeba się wziąć za poprzednie części.
9. Człowiek pies - dobra opowiastka sensacyjna, no ale Luc Besson.
10. Czas surferów - nic wielkiego w dobie tych wszystkich gangsterskich filmów na początku XXI wieku, ale przynajmniej nie w żenującym stylu Poranku Kojota

za listą:

Madagaskar - fajna animacja pod względem animacji, ale nigdy nie rozumiałem fapowania do króla Juliana
Czerwony Kapturek - Prawdziwa historia - słabe
Fantastyczna czwórka - znaczy o ile postacie nie są tutaj jakieś wybitne pod względem originu to jednak i tak udało się zrobić nudny film.
Ring 2 - nawet nawet, ale niewiele pamiętam
Elektra - przecież to nawet nie było ciekawe.
wg Matteya - bardzo sprytne ALTER EGO.
Zwycięzca Queenwizji - grudzień 2012
mumin_king
William the Conqueror
William the Conqueror

Zdjęcia: 1

Postprzez Xavi » 20 gru 2014, o 13:24

nie wiem co wy się na takie proste chwyty jak Pasja czy Egzorcyzmy Emily Rose łapiecie ;p

1. Jabłka Adama - Piękno. Nie wiem jak tak pesymistyczny film może być jednocześnie tak optymistyczny.
2. Marsz Pingwinów - jeden z najbardziej pasjonujących wycieczek w historii dokumentu.
3. Tajemnica Brokeback Mountain - to piękna historia o miłości jest.
4. Kto ją zabił? - jeden z najlepszych filmów noir (to nie pomyłka) ostatnich lat. Ostatnie 50 minut to serio ostra jazda bez trzymanki. Genialnie niejednoznaczny koniec.
5. Sin City - wizualne cudo, poparte kilkoma dobrymi historiami. Chyba najlepsza ekranizacja komiksu jaką widziałem.
6. Broken Flowers - Jarmusch każe gadać Murrayowi o miłości. Musiało wyjść.
7. Ukryte - Haneke dalej wali po mordzie.
8. Dziękujemy za palenie - o tym jak ludzie myślą gdy kupują fajki.
9. Batman: Początek - chyba tak powinno to wyglądać, żeby pogodzić Burtonowskich z Nolanowskimi.
10. Wszystko Gra - Scarlett w deszczu wygrała z brzydki Sithami.

Ciężkie czasy - to właśnie tu Bale gra najlepszą rolę w życiu, a nie w Mechaniku.
Zemsta Sithów - zdecydowanie najlepsza z nowego szrotu SW.
Człowiek Ringu - dobry film o boksie, jak ktoś lubi.
Grizzly Man - Treadwell był wariatem czy żył pełnią życia?
Historia przemocy - Zło przybyło do stereotypowego miasteczka, a Cronenberg wiedział jak to wykorzystać.
Capote - Hipokryzja dziennikarska. Niesamowity Hoffman.
Szczur w koronie - niespełnienie.
Dziecko - o dojrzewaniu w innej rzeczywistości niż statystyczny człowiek. Druga połowa wręcz rewelacyjna. Cannes jakiejś wielkiej pomyłki na pewno nie popełniło.
40 letni prawiczek - jedna z pierwszych dobrych komedii Apatowa. Specyficzny humor, ale nie klozetowy.
Zostań - dla fanów incepcjowania obowiązkowo. Kapitalnie zmontowany i nakręcony przez co wszystko wydaje się wspaniale odrealnione. Choć też ameryki nie odkrywa.
Spacer po Linie - no film o Cashu w końcu z dobrą rolą Phoenixa. Choć jest trochę 'zbyt poprawnie.'
King Kong - dobre na nudę.

i inne
Obrazek
Xavi
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez NAR » 21 gru 2014, o 17:54

1 Wszystko gra
2 Zemsta Sithów
3 Madagscar

uzbierałbym 10, ale albo mało widziałem, albo to był jakiś tragiczny rok. W każdym razie musiałbym na siłę upychać resztę rzeczami typu Zostań, Ukryte czy innymi Papieżami.
NAR
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Atrus » 22 gru 2014, o 15:50

1. Jabłka Adama
2. Propozycja
3. Sin City - Miasto grzechu
4. Broken Flowers
5. Wszystko gra
6. Paradise Now
7. Kiss Kiss Bang Bang
8. Wallace i Gromit: Klątwa królika
9. Opowieści o zwyczajnym szaleństwie
10. The Call of Cthulhu
Obrazek

With my last breath I curse Zoidberg.
Atrus
Fairy King
Fairy King

Postprzez MCwalter01 » 23 gru 2014, o 15:02

1. Tajemnica Brokeback Mountain - piękne zdjęcia, znakomite aktorstwo, pełna wyczucia reżyseria i przede wszystkim świetnie opowiedziana historia.
2. Wszystko gra - precyzyjny, przewrotny scenariusz. Polemika z Dostojewskim.
3. Sin City - Miasto grzechu - bardzo oryginalny film, znakomicie przywołujący klimat komiksu. Wiele scen zapiera dech w piersiach.
4. Broken Flowers - nietuzinkowe, wymagające kino, pozostawiające uczucie niedosytu. Bardzo dobry Bill Murray.
5. Jabłka Adama - znakomita czarna komedia. Doskonały Mads Mikkelsen.
6. Batman - Początek - bardzo dobrym ruchem Warner Bros. było powierzenie reżyserii tego filmu Nolanowi. "Batman Begins" zmienił sposób ukazywania superbohaterów w filmach.
7. Kraina traw - Terry Gilliam pokazał się przy realizacji "Krainy traw" jako twórca obdarzony sporą wrażliwością. Dość mroczny, trochę niepokojący obraz.
8. Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów - przyzwoite zakończenie trylogii, która nie do końca sprostała olbrzymim oczekiwaniom.
9. Wszystko jest iluminacją - zaskakujące, w jaką stronę prowadzi ten film. Poza tym ktoś tu chyba mocno inspirował się Wesem Andersonem...
10. Nieustraszeni bracia Grimm - "The Brothers Grimm" to jeden ze słabszych (chociaż wciąż niezły) obrazów Gilliama. Fabuła nie jest zbyt wciągająca, ale wizualnie film oferuje widzowi sporo.
"In fact the whole of Japan is a pure invention. There is no such country, there are no such people." (Oscar Wilde)
MCwalter01
Tree Man
Tree Man

Postprzez Mefju » 24 gru 2014, o 03:31

:!: ROK 2005 - PODSUMOWANIE! :!:

1. Jabłka Adama - 46 pkt
2. Sin City - Miasto Grzechu - 36
3. Gwiezdne Wojny, część III: Zemsta Sithów - 31

4. Wszystko Gra - 29
5. Batman - Początek - 28
-. Broken Flowers - 28
7. Skazany Na Bluesa - 23
8. Tajemnica Brokeback Mountain - 22
9. Kto Ją Zabił? - 15
10. Egzorcyzmy Emily Rose - 14
-. Wallace & Gromit: Klątwa Królika - 14

12. Madagaskar - 12
-. Wojna Światów - 12
-. Kiss Kiss Bang Bang - 12
15. Charlie i Fabryka Czekolady - 11
16. Pan Życia i Śmierci - 9
-. Ciężkie Czasy - 9
-. Harry Potter i Czara Ognia - 9
-. Marsz Pingwinów - 9
-. Propozycja - 9
21. V Jak Vendetta - 8
-. Kim Kolwiek: Szatański Plan - 8
-. Karol. Człowiek Który Został Papieżem - 8
24. Gol! - 7
-. Autostopem Przez Galaktykę - 7
-. Dziękujemy Za Palenie - 7
-. Grizzly Man - 7
-. Kelnerzy - 7
29. King Kong - 6
-. Jarhead: Żołnierz Piechoty Morskiej - 6
-. Historia Przemocy - 6
32. Hostel - 5
-. Zostań - 5
-. Walki Uliczne - 5
-. Roboty - 5
-. Wszystko Jest Iluminacją - 5
-. Paradise Now - 5
38. Monachium - 4
-. Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i Stara Szafa - 4
-. Ukryte - 4
-. Kraina Traw - 4
42. Komornik - 3
-. Solidarność, Solidarność - 3
-. Persona Non Grata - 3
-. Kurczak Mały - 3
46. Królestwo Niebieskie - 2
-. Constantine - 2
-. Pan i Pani Smith - 2
-. Człowiek Pies - 2
-. Opowieści o Zwyczajnym Szaleństwie - 2
51. Doom - 1
-. Zejście - 1
-. Mgła - 1
-. Czas Surferów - 1
-. The Call Of Cthulhu - 1
-. Nieustraszeni Bracia Grimm - 1

Głosowało 11 osób, które wymieniły łącznie 56 filmów. Najczęściej na listach pojawiały się "Wszystko Gra" i "Batman - Początek" - po 6 razy.
Pełnych list - 9/11
7 różnych filmów na pierwszych miejscach list
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Re: Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - 2006

Postprzez Mefju » 24 gru 2014, o 03:33

:!: ROK 2006 :!:

UWAGA!!! Ten rocznik będzie miał swoje podsumowanie wyjątkowo nieco wcześniej niż zazwyczaj!
Po więcej szczegółów zapraszam do tematu onanizacyjnego, znaczy organizacyjnego
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Michalzbiku95 » 25 gru 2014, o 13:42

1.Prestiż
2.Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka
3.Casino Royale
4.Plan doskonały
5.Iluzjonista
6.Tenacious D: Kostka Przeznaczenia
7.Krwawy diament
8.Deja Vu
9.Infiltracja
10.Dobry rok

blisko:
Diabeł ubiera się u Prady
Apocalypto
16 przecznic
Kod da Vinci

dalej:
Dom nad jeziorem
Epoka lodowcowa 2: Odwilż
Rocky Balboa
Wszyscy jesteśmy Chrystusami

były jeszcze jakieś straszne filmy i inne supermeny, ale szkoda w ogóle je wymieniać
Michalzbiku95
Fairy King
Fairy King

Postprzez Dundersztyc19 » 25 gru 2014, o 17:29

1.Apocalypto
Fajnie ukazane okrucieństwo Majów, a przynajmniej tego jednego konkretnego plemienia, które napadło na drugie i wzięło jako jeńców do składania ofiar. Nie ukrywam, że miałem satysfakcję, gdy główny bohater w buszu mścił się na przedstawicielach wrogiego plemienia, które go ścigało. Najlepsza scena była z tym wielkim placem, gdzie niby dawano jeńcom uciec, ale rzucano w nich wszelką bronią, by ich zranić i dobić. To była super scena!
2.Asterix i wikingowie
Kolejna fajna animacja na podstawie komiksu. Na plus dodane nowe elementy względem właśnie komiksu, no w sumie cała fabuła dużo się różni.
3.The Grudge – Klątwa 2
Kolejna cudowna porcja strachów.
4.Noc w muzeum
Film taki, jakiego się spodziewałem, czyli sympatyczny, wesoły i wspaniały widowiskowo. Pięknej całości dopełnia polski dubbing.
5.Straszny film 4
Od dwójki zdecydowanie lepsze. Zdecydowanie bardziej pomysłowe, jakieś takie bardziej urozmaicone, nie było tyle głupich seksistowskich żartów i był Leslie Nielsen.
6.Dżungla
To ostatni film, jaki oglądałem w kinie ze starą klasą, więc mam do niego pewien sentyment. Nawet ostatnio w telewizji miło mi się go oglądało. Podoba mi się pomysł z gnu pręgowanym, który jako naturalna ofiara lwa, sam chciał pożreć lwa. Oczywiście za najśmieszniejszą postać z filmu uchodzi koala. Nie mam do czynienia za często z tego typu komputerowymi filmami animowanymi, ale ten mi się całkiem podoba.
7.Karol. Papież, który pozostał człowiekiem
8.Adrenalina
Film akcji o tyle fajny i oryginalny, że główny bohater w nim ginie, a jego śmierć jest nieuchronna i jest ważną częścią fabuły.
9.Ostatni król Szkocji
Film o jakże interesującej postaci, przywódcy Ugandy Idi Aminie, którego poznałem tak naprawdę, czytając jedną z książek Ryszarda Kapuścińskiego.
10.Wszyscy jesteśmy Chrystusami
Alkoholik, który obiecywał sobie rzucić picie i ciągle mu to nie wychodziło. Aż dopiero po milionach razach się udało. I sugestywna scena z noszeniem krzyży. W sumie tyle zapamiętałem z tego filmu.
Dundersztyc19
Fairy King
Fairy King

Postprzez Xavi » 26 gru 2014, o 01:35

1. Życie na podsłuchu - Fantastyczne kino, świetny i niebanalny scenariusz, kapitalnie poprowadzone dialogi i piękna końcówka. Magia kina po prostu.
2. Mała Miss - kocham to skromne podejście do tej całej bezduszności i sztuczności świata przez głównych bohaterów. Same oscarowe role.
3. Ameryka: Od wolności do faszyzmu - szokujący mocno.
4. Prestiż - typowy Nolan. Można go nie lubić, ale wiadomo, że bez niego kino byłoby dużo uboższe.
5. Labirynt fauna - kapitalne połączenie przyziemności z czymś fantastycznym.
6. Ostatni król Szkocji - głównie przez kapitalną rolę Whitakera. Choć scenariuszowo to wciąg wyśmienita rzecz.
7. Casino Royale - moja ulubiona z nowych części Bonda. Scena przy stole to już klasyka. Plus najlepsza dziewczyna 007 ever.
8. W pogoni za szczęściem - bardzo ładny film z cyklu 'od zera do bohatera', ale bez zadęcia.
9. Infiltracja - to śmieszne, że Scorsese zgarnia Oscara dopiero teraz, ale niech będzie, że choć teraz.
10. Once - nie można nie lubić, a soundtrack dopiero wymiata, choć wielu się nie zgodzi ;p

300 - kapitalne widowisko. Kilka kultowych scen i tekstów.
Źródło - najlepszy soundtrack ever, ale to za mało.
Volver - Duchy i morderstwa w tle historii rodzinnej. Ładna mieszanka z najlepszą rolą Cruz jaką widziałem. Więcej Almodovara koniecznie.
Plac Zbawiciela - Dużo nienawiści i wbijania sobie nożów w plecy na Placu Zbawiciela. Krauze niedawno zmarł, można nadrobić ku pamięci.
Wszyscy Jesteśmy Chrystusami - daleko do wybitnego Dnia Świra, ale to też kawał bardzo mądrego kina przecież.
Charlie the Unicorn + Kiwi - cudowne miniatury.
Reprise. Od początku raz jeszcze... - Nie tak osobisty jak Oslo temu niższy poziom, ale dalej wspaniały i praktycznie filmowo na równym poziomie. Joachim Trier to wspaniałe odkrycie ostatnich dni.
Clerks - Sprzedawcy 2 - też przezabawne, ale jednak gorsze od jedynki. Powinno być w top 10, ale nie chce mi się zmieniać ;p
Ludzkie dzieci - kapitalny graficznie, ale zły treściowo. Cuaron tak jak z Grawitacją w sumie.
Wiatr buszujący w jęczmieniu
Iluzjonista
Babel
Pachnidło: Historia mordercy
Diabeł ubiera się u Prady
Obrazek
Xavi
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Gnietek » 26 gru 2014, o 22:55

1. Pod Czerwoną Kakadu
Genialny film o rockandrollowej młodzieży z Berlina w przededniu postawienia muru. Zabawny, smutny i piękny.

2. Prestiż
Christopher Nolan znów bawi się montażem :P ... i znowu świetnie to wyszło. W dodatku wizualnie jest to o wiele piękniejszy obraz niż "Memento", zaś puenta jest chyba jeszcze bardziej gorzka. No i pojawiają się tu piękna Scarlett oraz David Bowie (mniej piękny :lol: ).

3. Wszyscy jesteśmy Chrystusami
Jak dla mnie, sto razy lepszy film niż "Dzień świra". Tam można było twierdzić, że to komedia, tu już jest jasne, że celem filmu nie jest bawienie. Wreszcie Adaś nie jest postacią antypatyczną, której nie można współczuć. Smutna opowieść o wpływie alkoholizmu na ofiarę nałogu i jej bliskich przedstawiona za pomocą oryginalnej, groteskowej metaforyki - to chyba trafia do widza bardziej niż brutalny naturalizm. Sprawdzają się też nawiązania do Drogi Krzyżowej, które sprawiają, że morał jest nie tak prosty, jak by się początkowo przypuszczało - bo jeśli wszyscy jesteśmy Chrystusami, to przecież wszyscy jesteśmy też oprawcami innych Chrystusów. Cierpimy przez innych i innych krzywdzimy.

4. Sarnie żniwo
Tak powinny wyglądać produkcje offowe! :D O ile sceny akcji, pojedynków i pościgów zawsze mnie nudzą, to tu są one zrobione w tak karykaturalny sposób (tak samo zresztą zbudowano fabułę), że bawiłem się wyśmienicie. Ścigający się bandyci, którzy nie są w stanie zapanować nad samochodem nawet na prostym odcinku (absolutnie kultowa scena: https://www.youtube.com/watch?v=EyumZCv1vD8), konwulsje i sikająca krew po otrzymaniu prztyczka w nos, niezapomniane teksty i beznadziejne rekwizyty - trudno o lepszą parodię.

5. Wściekłe pięści Węża
Starsza, brzydsza siostra "Sarniego żniwa" - tu najlepsze są dialogi, aż do granic tandetne: "Ha, złamałeś obojczyk - to osłabi twój obojczyk!".

6. Galerianki
Etiuda szkolna, na podstawie której kilka lat później powstał słynny film pod tym samym tytułem. Widać, że tu mieliśmy do czynienia jeszcze z produkcję wybitnie niskobudżetową, ale główne zalety filmu - świetne odtworzenie gwary i zachowań współczesnych gimnazjalistów, trudnych relacji z rodzicami i rówieśnikami, które prowadzą do demoralizacji - już jest. Fabuła jest nieco inna, właściwie to jest alternatywna historia Alicji, która stanowi nawet nie tyle pierwowzór, co dopełnienie tego, co powstało potem.

Coś tam jeszcze widziałem, ale rzeczy typu "Palimpsest" są tak słabe, że nie mam sumienia na nie głosować. A na "Casino Royale" usnąłem. Zupełnie dosłownie.
Wszyscy jesteśmy jak worki kartofli: czy chcemy, czy nie, i tak nas wrzucą do piwnicy. :(
Gnietek
Leroy Brown
Leroy Brown

Postprzez shamar » 27 gru 2014, o 19:47

1. Casino Royale (2006) - jeden z najlepszych "bondów". Świetne odejście od bondowatości i komiksowości. Niestety starczyło na 1 film.
2. Hollywoodland (2006) - bo Brody szuka kto zabił Supermana.
3. Potęga strachu (2006) - najlepszy film z Walkerem.
4. Rocky Balboa (2006) - dobre zakończenie (niestety okazuje się, już nieaktualne) serii, po wtopie jakim był "Rocky 5"
5. Sztandar chwały (2006) - bo lepsze niż "Listy". chyba.
6. Infiltracja (2006) - przyzwoicie ale tylko przyzwoicie, jak na MS. Choć to poziom i tak niedostępny dla innych.
7. Ostatni król Szkocji (2006) - bo nie chce wyjść na rasiola.
8. Iluzjonista (2006) - bo to taki inny "Prestiż".
9. Oszukać przeznaczenie 3 (2006) - bo najlepsza po cz.1 no i jest MEW!* <3
10. Kosmiczna mistyfikacja (2006) - nie pamiętam ale wydaje mi się, że było sympatyczne. Film o kręceniu filmu o znalezieniu UFOka z area 51.

Prestiż (2006)
300 (2006)
Listy z Iwo Jimy (2006)

* uprzedzając pytania:

Obrazek
shamar
Fairy King
Fairy King

Poprzednia stronaNastępna strona