Grubo. Każdy z tych roczników można było zrobić osobno, a i tak miałby mocniejszą listę niż w większości następnych. Nagiąłem też moje surowe reguły i wrzuciłem na listę Berta Janscha, którego słucham dopiero drugi raz w życiu, ale podoba mi się ta płyta szalenie i polecam ją gorąco. Zwłaszcza, jeśli taki sprawy jak Nick Drake, Elliott Smith, obaj Buckleye czy Jackson C. Frank nie są Wam obojętne:
https://www.youtube.com/watch?v=oA7npXJLQOUAle po kolei. Na dwóch pierwszych miejscach Wagner w wykonaniu Soltiego i Wiedeńczyków. A konkretnie trzecia i czwarta część "Pierścienia Nibelunga". Pierwsza była w latach '50. A co z drugą? Będzie za rok. Nie pytajcie mnie, dlaczego tak. W każdym razie - to są rzeczy dziejowe, nie mówiąc nawet o samej operze, o której mądrzejsi ode mnie napisali wystarczająco dużo, ale o tym konkretnym wykonaniu. Wiadomo, nie są idealne - trudno, żeby przy takiej skali przedsięwzięcia każdemu się wszystko podobało. Jednemu bardziej przypadnie do gustu Manfred Jung jako Zygfryd, mniej heroiczny, za to bardziej brawurowy, ktoś inny wybierze artylerię Barenboima nad bardziej stonowanego Soltiego i tak dalej. Niemniej, jeżeli chodzi o całość, nie znam lepszego wykonania, kropka. Całość jest czymś więcej, niż sumą części, jak to ktoś mądrze powiedział.
Na trzecim najlepszy Mingus, rozum nie jest w stanie ogarnąć, co tu się dzieje. Pomieszanie wszystkiego z wszystkim, murzyńskie rytmy, hiszpańskie gitary, impresjonistyczne harmonie, Bóg wie co jeszcze, a brzmi tak spójnie i logicznie, jakby to była najbardziej oczywista rzecz na świecie. Kto nie zna tego albumu, ten traci więcej, niż sobie wyobraża. Nieprawdopodobna muzyka.
Patrząc po listach, to tego Coltrane'a znają prawie wszyscy, więc wiecie o co chodzi. Nie wiem, czy to jego dzieło życia, ma kilku zacnych konkurentów, ale na pewno ścisła czołówka.
O Money Jungle już pisałem, natomiast o Strawińskim chyba nie, a szkoda. Symfonia psalmów to jego bodaj najpiękniejszy utwór w tradycyjnym tego słowa rozumieniu, niezwykle uduchowiony, ale i odpowiednio oryginalny, żeby nie popaść przy tym w banał. Symfonia w C to jeden z lepiej znanych utworów z jego neoklasycystycznego okresu, również bardzo interesującego.
Nina Simone na siódmym z dużą dawką przebojowych coverów, bardzo chętnie wracam do tej płyty choćby dla takich rzeczy:
https://www.youtube.com/watch?v=4pJ73lfCo4MEric Dolphy z szalenie odważnym, postępowym i... przystępnym albumem. Tym razem z wibrafonem, zaś Dolphy często szaleje na flecie, jak w tym utworze (zadedykowanemu zresztą wielkiemu włoskiemu fleciście):
https://www.youtube.com/watch?v=1DWeYN14cWkJeśli chodzi o Dylana to
Xavi napisał(a):Dylanową podróż zaczynamy od mojego ulubionego Bringing It, które u prawie wszystkich jest w czołówce, ale chyba tylko u mnie to jego dzieło życia.
jest nas dwóch.
Dziesiątkę zamyka dwóch Austriaków. Nie byłem szczególnym fanem nagrań Böhma w mozartowskim repertuarze, np. jego Requiem czy Wesele Figara podchodzą mi średnio, ale w tym wypadku trafił w dziesiątkę. Niemała to zasługa doborowej obsady - Ludwig i Schwarzkopf na jednej płycie! - jak i faktu, że Così Fan Tutte to po prostu wyjątkowo wdzięczna opera. Chociaż libretto ma niezwykle durne.
Reszty płyt też zdecydowanie warto posłuchać.
1. Richard Wagner - Siegfried (Vienna Philharmoniker / Solti; Windgassen; Nilsson; Hotter; Stolze; Neidlinger; Joan Sutherland)
2. Richard Wagner - Götterdämmerung / Sir Georg Solti dir. Wiener Philharmoniker
3. Charles Mingus - The Black Saint and the Sinner Lady
4. John Coltrane - A Love Supreme
5. Duke Ellington / Charlie Mingus / Max Roach - Money Jungle
6. Igor Stravinsky / CBC Symphony Orchestra / The Festival Singers Of Toronto - Stravinsky Conducts Symphony of Psalms & Symphony in C
7. Nina Simone - I Put a Spell on You
8. Eric Dolphy - Out to Lunch
9. Bob Dylan - Bringing It All Back Home
10. Wolfgang Amadeus Mozart - Così Fan Tutte (Philharmonia Orchestra & Chorus/Karl Böhm; Elisabeth Schwarzkopf; Christa Ludwig; Hanny Steffek; Alfredo Kraus; Guiseppe Taddei; Walter Berry)
11. John Coltrane - Crescent
12. Bobby Hutcherson - Dialogue
13. Miles Davis - E.S.P.
14. Andrzej Trzaskowski - Quintet
15. Jorge Ben - Samba esquema novo
16. Andrew Hill - Judgment!
17. Bob Dylan - Highway 61 Revisited
18. Joe Henderson - Page One
19. Pete La Roca - Basra
20. Thelonious Monk - Monk's Dream
21. Ennio Morricone - Per qualche dollaro in più
22. Nina Simone - Pastel Blues