Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - KONIEC ZABAWY!!! [*]

Wszystkie inne gry i zabawy nie wchodzące w działy powyżej.

Czemu nie głosujesz w notowaniach dekadowych?

Bo jest ograniczony wybór
0
Brak głosów
Bo nie ma tam filmów, które znam i mi się podobają
0
Brak głosów
Bo nie chce mi się drugi raz głosować na coś na co już głosowałem
1
25%
Bo poziom filmów jest do siebie tak zbliżony że ciężko mi je porównywać do siebie
0
Brak głosów
Bo chcę iść pojedynczymi rocznikami, żeby szybciej skończyć zabawę
0
Brak głosów
Bo one nic nie wnoszą do zabawy
1
25%
Bo jak innym się nie chce to mnie też nie
1
25%
Bo notowania dekadowe powinny być robione w innych przedziałach czasowych
1
25%

Liczba głosów : 4

Re: Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - 1984

Postprzez Mefju » 9 lip 2014, o 01:47

:!: [b:culus][color=red:culus]ROK 1984[/color:culus][/b:culus] :!:
Guess who! Guess who wrote it about queenvision yet in November 2013:
"A mnie nigdy nie ciągnęło żeby się tym choć trochę zainteresować."
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Podziękował(a): 0 raz
Podziękowano mu/jej: 0 raz
Członek PFQ: TAK

Postprzez Gnietek » 9 lip 2014, o 06:40

Ale dużo znam z tego rocznika. :lol:

1. Alabama
Toksyczny związek młodych PRL-owian z ingerującym we wszystko demonicznym dealerem o amerykańsko brzmiącym pseudonimie zawsze na propsie. Poza tym główną rolę grała zapomniana seksbomba Maria Probosz.

2. Vabank II, czyli riposta
Bardziej sensacyjne, a mniej zabawne niż część pierwsza, więc nie podobało mi się już tak bardzo.

Wprawdzie widziałem jeszcze kiedyś "Conana Niszczyciela" - oglądałem go z kumplami przy (niejednym) piwie podczas wyjazdu do Zakopca. Zanosiliśmy się od śmiechu regularnie. Niemniej nic już nie pamiętam z tego filmu.
Wszyscy jesteśmy jak worki kartofli: czy chcemy, czy nie, i tak nas wrzucą do piwnicy. :(
Gnietek
Leroy Brown
Leroy Brown

Postprzez Michalzbiku95 » 9 lip 2014, o 10:20

Gnietek serio? MOCARNY ROK

1.Indiana Jones i Świątynia Zagłady - druga część o przygodach Indiego, gorsza od 1 i 3, ale klimat jest
2.Gliniarz z Beverly Hills - jeden z filmów, za które pokochałem Eddiego :D
3.Terminator - porządne kino akcji, Arnold taki zły
4.Pogromcy duchów - kolejny klasyk, czyli duchy na śmiesznie
5.Miłość, szmaragd i krokodyl - przygodowy z przymrużeniem oka :)
6.Top Secret! - tu to już jest beka niesamowita, humor w stylu Mefju
7.Niekończąca się opowieść - dzieciństwo wiadomo. Teraz już NICOŚĆ zawładnęła dziećmi (smartfony, tablety, internety zamiast bawić się na podwórku, pójść na boisko, to siedzą w wirtualnym świecie)
8.Vabank II, czyli riposta - spoko sequel
9.Akademia Policyjna - nigdy nie przepadałem za tą serią
10.Gremliny rozrabiają - zapychacz listy, film co najmniej dziwny - ryje czerep xD

do nadrobienia na pewno takie pozycje jak Amadeusz, Dawno temu w Ameryce czy Koszmar z ulicy Wiązów. Możliwe, że o czymś zapomniałem :P
Nagroda "Tomisiępodobatomniejoznowucośfajnego 2010"
Michalzbiku95
Fairy King
Fairy King

Członek PFQ: NIE

Postprzez mumin_king » 10 lip 2014, o 01:45

Dzisiejszy odcinek sponsorują "lata 90 w polskich telewizjach komercyjnych" oraz "era odtwarzaczów VHS". W zasadzie tylko oba polskie filmy pod to nie mogę podpiąć, film z miejsca drugiego powoduje u mnie rozbawienie porównywalne z Samymi Swoimi (cóż, Pieczka dla mnie zawsze był mistrzem fachu), a druga część Vabank jest moim zdaniem gorsza sporo, w jedynce jakiś taki lepszy klimat. Pozostałe pozycje to, jak to się mówi: DZIECIŃSTWO.

1. Akademia Policyjna
2. Sprawa się rypła
3. Karate Kid
4. Pogromcy duchów
5. Gliniarz z Beverly Hills
6. Zaginiony w akcji
7. Koszmar z ulicy Wiązów
8. Vabank II, czyli riposta
9. Gremliny rozrabiają
10. Muppety na Manhattanie
wg Matteya - bardzo sprytne ALTER EGO.
Zwycięzca Queenwizji - grudzień 2012
mumin_king
William the Conqueror
William the Conqueror

Zdjęcia: 1

Postprzez MCwalter01 » 10 lip 2014, o 19:55

Lars von Trier, bracia Coen, James Cameron - rok 1984 kojarzy mi się z debiutami tych wyjątkowych twórców. Dobry rocznik - parę filmów, które lubię, nie załapały się do dziesiątki, np. "Koszmar z ulicy Wiązów", "Ściśle tajne" czy "Danny Rose z Broadwayu".
1. Dawno temu w Ameryce - wybitny film, przywołujący klimat Ameryki czasów prohibicji. Jednak przede wszystkim jest to wspaniale opowiedziana historia przyjaźni.
2. Amadeusz - wielkie, znakomicie obsadzone widowisko, stworzone z dużą dbałością o szczegóły.
3. This Is Spinal Tap (polski tytuł: Oto Spinal Tap) - w filmie Reinera jest więcej prawdy niż w niejednym dokumencie. Jedna z moich ulubionych komedii.
4. Paryż, Teksas - film, który może zachwycać atmosferą, zdjęciami, klimatem. Nastrój buduje w dużym stopniu ścieżka dźwiękowa Ry'a Cooder'a.
5. Gliniarz z Beverly Hills - klasyka komedii. Axel Foley to najlepsza rola w karierze Eddiego Murphy'ego
6. Element zbrodni - hipnotyzujący, wciągający, nieco przytłaczający film. Pełnometrażowy debiut von Triera moe się wydawać chaotyczny, jednak nie wpływa to negatywnie na odbiór.
7. Dom wariatów - najbardziej przemawia do mnie właśnie ten film Koterskiego. Przygnębiająca, duszna atmosfera. Świetne dialogi. Proporcje między komedią a dramatem doskonale zachowane.
8. Terminator - świetny klimat, akcja trzymająca w napięciu, niezły soundtrack. Dowód na nieprzeciętny talent Camerona.
9. Pogromcy duchów - klasyczna już komedia z elementami sci-fi (w klimacie lat 80-tych). Lepsza niż "Faceci w czerni", ale nieco słabsza niż "Powrót do przyszłości".
10. Śmiertelnie proste - udany debiut, w którym można zauważyć elementy charakteryzujące późniejsze filmy braci.
"In fact the whole of Japan is a pure invention. There is no such country, there are no such people." (Oscar Wilde)
MCwalter01
Tree Man
Tree Man

Postprzez Xavi » 14 lip 2014, o 21:16

Mocno rok... do 6. miejsca ;p

1. Amadeusz - w sumie wcale niedużo gorszy od Lotu nad Kukułczym. Forman (jak na mistrza przystało) mistrzowsko o wielkim pojedynku.
2. Nausicaä z Doliny Wiatru - potężny. Poziom Spirited i Księżniczki Mononoke, fanom tego drugiego szczególnie polecam. Wyobraźnia Miyazakiego to wielka miłość.
3. Dawno temu w Ameryce - najbardziej rozmarzone połączenie filmu o przyjaźni i gangsterce jednocześnie. Cudowna 3-godzinna opowieść.
4. Paryż, Teksas - Równie tajemniczy co ładny. Niesamowita reżyseria i prowadzenie dialogów. Nawet tych gdzie mówi tylko jedna osoba. Momentami czysta magia.
5. Oto Spinal Tap - Świetna satyra na wszystko co najgorsze w rocku/metalu. Od 'kucowatości' po rzyganie tęczą i beznadziejne wizerunki. Spełnia swoją rolę perfekcyjnie. No i Stonehage <3 dawno się tak nie uśmiałem ostatnio.
6. Terminator - ale terminatora to ty szanuj.
7. Pogromcy duchów - z serii: miłość z dzieciństwa. Ach, ta obsada.
8. Gremliny rozrabiają - z serii: miłość z dzieciństwa. Nie mam pojęcia jak bym ocenił teraz, pewnie źle ;p
9. Miłość, szmaragd i krokodyl - takietam.
10. Plusk - Toma Hanksa marne początki.
Obrazek
Xavi
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Faraday » 14 lip 2014, o 21:30

1. Paryż, Teksas
2. Amadeusz
3. Dawno temu w Ameryce
4. Nausicaä z Doliny Wiatru
5. Oto Spinal Tap
6. Terminator
7. Pogromcy duchów
8. Gremliny rozrabiają
Faraday
Tree Man
Tree Man

Postprzez Mefju » 16 lip 2014, o 05:32

Kozacki rok! Sporo sentymentów z dzieciństwa!

1. Pogromcy Duchów - no, epicka muzyka i efekty specjalne. Po prostu.
2. Va Bank II, Czyli Riposta - niezły wkręt z tą Szwajcarią, czy gdzie oni go tam wywieźli...
3. Akademia Policyjna - może nie moja ulubiona część, no ale to w końcu ta sama ferajna co w każdej innej, więc ogląda się zawsze przednio.
4. Gliniarz z Beverly Hills - bo Eddie Murphy i wszystko jasne. Choć to nie jest moja ulubiona jego rola(wolę go w "Grubym i Chudszym" czy "Doktorze Dolittle"(tak, tak, śmiejcie się ze mnie, teraz możecie)), ale i tak daje radę. No i ten epicki motyw muzyczny, który zna chyba każde dziecko, a który 20 lat później został bezczelnie sprofanowany przez jakąś bałnsującą żabę...
5. Wyścig Armatniej Kuli 2 - po prostu epickie pościgi samochodowe, czego chcieć więcej?
6. Indiana Jones i Świątynia Zagłady - najsłabsza z trylogii(nie licząc Kryształowej Czaszki), albo po prostu najsłabiej przeze mnie zapamiętana, ale i tak trzyma poziom.
7. Dom Wariatów - miejscami wiało nudą, ale od połowy na szczęście film się rozkręca. Widać, że to ewidentnie zbiór prototypów patentów na których Koterski odniesie sukces w każdym następnym filmie, no ale jak na debiut reżyserski to całkiem nieźle wyszło. Niesamowite jest też, że ten debiut powstał na prawie aż 20 lat przed legendarnym "Dniem Świra". Kto by wówczas coś takiego przewidział?
8. Niekończąca Się Opowieść - bo soundtrack, bo niesamowite baśniowe motywy... no jak się w to nie wciągnąć?
9. Zemsta Frajerów
10. Koszmar z Ulicy Wiązów

11. Terminator
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Mefju » 16 lip 2014, o 05:55

:!: ROK 1984 - PODSUMOWANIE! :!:

1. Pogromcy Duchów - 32 pkt.
2. Gliniarz z Beverly Hills - 28
3. Amadeusz - 26

4. Dawno Temu w Ameryce - 24
5. Paryż, Teksas - 22
6. Akademia Policyjna - 20
7. Terminator - 19
8. Oto Spinal Tap - 18
9. Va Bank II, Czyli Riposta - 16
10. Indiana Jones i Świątynia Zagłady - 15

11. Nausicaä z Doliny Wiatru - 14
12. Sprawa Się Rypła - 9
13. Miłość, Szmaragd i Krokodyl - 8
-. Karate Kid - 8
-. Dom Wariatów - 8
16. Niekończąca Się Opowieść - 7
-. Gremliny Rozrabiają - 7
18. Wyścig Armatniej Kuli 2 - 6
19. Top Secret! - 5
-. Zaginiony w Akcji - 5
-. Koszmar z Ulicy Wiązów - 5
-. Element Zbrodni - 5
23. Alabama - 2
-. Zemsta Frajerów - 2
25. Muppety Na Manhattanie - 1
-. Śmiertelnie Proste - 1
-. Plusk

Głosowało 7 osób(sic! Gdzie NARy, Atrusy i Kriejtiwy?!), które wymieniły łącznie 27 filmów. Najczęściej na listach pojawiali się "Pogromcy Duchów" - 6 razy(tylko Gnietek nie głosował na ten film).
7 różnych filmów na pierwszych miejscach list, a więc każdy dawał co innego.
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Re: Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - 1985

Postprzez Mefju » 16 lip 2014, o 05:55

:!: ROK 1985 :!:
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Gnietek » 16 lip 2014, o 10:53

No i nie obejrzałem tego debiutu Marka Koterskiego...

1. Asterix kontra Cezar
Film animowany nakręcony już bez René Goscinny'ego, ale i tak bardzo udany. Tak zawrotnej akcji nie było chyba w żadnym innym filmie z serii. No i ta część jest chyba najbardziej kolorowa. Świetny humor to rzecz oczywista.

2. Medium
Dlaczego ten film jest tak mało znany? Genialny, powtarzam, genialny polski horror (choć to wyrażenie brzmi jak oksymoron). Nie trzeba było wprowadzać jakichś niestworzonych istot z kosmosu ani ładować co i rusz efekty specjalne. Stworzono za to taki klimat, że od początku do końca siedziałem przed kompem z zapartym tchem, a dopiero po zakończeniu filmu byłem w stanie pomyśleć, że w fabule były jakieś niedociągnięcia. Klimat niesamowity, ale też i nic dziwnego, bo reżyserem był koleś w życiu prywatnym zajmujący się parapsychologią.

3. Podróże pana Kleksa
To więcej niż sentyment z dzieciństwa. Ta historia jest naprawdę pasjonująca. No i ta niezapomniana muzyka Andrzeja Korzyńskiego (choć to niby tylko synth pop) - "Meluzyna", "Podróż w krainę baśni" czy ta piosenka o tatuażach wykonana przez Janusza Rewińskiego. Do dzisiaj tego słucham. :wink:

4. C.K. Dezerterzy
Rany, tak dawno temu ostatni raz to oglądałem, że nie wszystko pamiętam, ale wiadomo - była beka. Poza tym, jak to u Janusza Majewskiego - świetnie odtworzony klimat czasów sprzed stu lat.

5. Porwanie
Z jednej strony typowy film dla młodzieży, gdzie grupa dzielnych nastolatków pokonuje groźnego bandytę, w dodatku dubbingowany (bo produkcji, uwaga, polsko-bułgarskiej), ale z drugiej strony nawet jak teraz to oglądam (po raz pierwszy zresztą :P ), to mnie to wzrusza. To jest jednak nie tyle film przygodowy, ile opowieść o przemijaniu, lojalności i pięknie życia - a jedynie ubrana w szaty filmu dla dzieci. No i tak muzyka Andrzeja Korczyńskiego (tym razem wcale nie synth pop)!

6. Klejnot Nilu
No cóż, "Miłości, szmaragdu i krokodyla" nie widziałem, ale sequel już tak. :wink: Taki tam, typowo hollywoodzki film przygodowy z przymrużeniem oka. Nie był zły.

7. Rocky IV
O, okazuje się, że czwartą część też widziałem (przeczytałem opis filmu i tak stwierdziłem). W sumie to ona może była nawet najbardziej wciągająca, bo tym razem pojedynek był ekstremalnie nierówny. Nie zmienia to faktu, że to tylko naiwna bajka dla dorosłych. :wink:

8. Sezon na bażanty
Jeśli ktoś nie wie nic o PRL-u, to się mocno zdziwi treścią tego filmu. Upadły sportowiec jest witany przez media w Polsce jako narodowy bohater po tym, jak porwał swojego syna z domu mieszkającej za granicą matki. :lol: Niemniej pokazano tu i obłudę mediów, i próżność tego sportowca, który na ojca nijak się nie nadawał. W zasadzie to jest dobry film, tylko niepotrzebnie rozciągnięto na niemal godzinę jego próby znalezienia syna.

9. Kokon
Jak byłem mały, bardzo mi się podobało, teraz widzę w tym nieudaną podróbkę "Kapuśniaczka". Niemniej opowieść o staruszkach, którym nagle przybyło sił witalnych, zawsze jest OK.

10. Och, Karol
No i na koniec taka tam głupiutka, pewnie wszystkim znana komedyjka... romantyczna?
Wszyscy jesteśmy jak worki kartofli: czy chcemy, czy nie, i tak nas wrzucą do piwnicy. :(
Gnietek
Leroy Brown
Leroy Brown

Postprzez Mefju » 17 lip 2014, o 00:05

Jakiś słaby ten rocznik raczej. Sporo wyszło tu świetnych seriali w tym mój ulubiony niegdyś MacGyver, a także kreskówek, no ale skoro nie chcieliście notowań seriali no to sedesie z bakelitu. :P Razem z nimi miałbym całkiem genialne listę, a tak to sedesie z bakelitu, culus i kamieni kupa, musiałem trochę podopychać filmami o których wiem tylko tyle, że po prostu kiedyś je widziałem.

1. Powrót Do Przyszłości - Klasyk! Chociaż to jednak najsłabsza część z całej trylogii, albo po prostu najsłabiej przeze mnie zapamiętana. Nie umywa się do części drugiej i trzeciej, które oglądałem chyba po 10 razy, podczas gdy "jedynkę"... no nie wiem, może z dwa razy w życiu? Jakoś nie ciągnie mnie by do tej części wracać, ale to i tak najlepsza rzecz nakręcona w tym roku. :P
2. Akademia Policyjna 2 - Pierwsze Zadanie
3. C.K. Dezerterzy
4. Pożegnanie z Afryką
5. Och Karol
- polecam* nakręcony ćwierć wieku później sequel z Piotrem Adamczykiem w roli głównej. :lol:
6. Goonies
7. Podróże Pana Kleksa
8. Szpiedzy Tacy Jak My
9. Rambo 2
10. Rocky 4

*nie no, oczywiście, że nie polecam, aż tak nisko to jeszcze nie upadłem. :P
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez NAR » 17 lip 2014, o 00:24

1 Idź i Patrz.
Okrutny i bezlitosny film. Wciąga, otacza i miażdży. Zrobił na mnie przeogromne wrażenie. Nie wiem czy widziałem coś co choćby w połowie tak ukazywało małość i żałość ludzkiej rasy.

2 Brazil
1984 + 12 Małp + Monty Pajton. Gdyby nie oczywisty zwycięzca, to byłby gwarantowany numer 1.

3 Powrót do przyszłości

4 Purpurowa róża z Kairu

5 Asterix kontra Cezar

6 Miliony Brewstera

7 Rambo II

8 Rocku IV

9 C.K. Dezerterzy - na ostatnim bo widziałem lata temu.
NAR
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez mumin_king » 17 lip 2014, o 07:09

1. Powrót do przyszłości
2. Rocky 4
3. Kochankowie mojej mamy
4. C.K. Dezerterzy
5. Akademia Policyjna 2: Pierwsze zadanie
6. Asterix kontra Cezar
7. Podróże Pana Kleksa
8. Policyjna opowieść
9. Och, Karol
10. Nastoletni wilkołak
mumin_king
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez whoatemydinner » 17 lip 2014, o 15:51

1. Brazil
2. Powrót do przyszłości

LICZĘ NA ZWYCIĘSTWO BRAZIL
whoatemydinner
Fairy King
Fairy King

Zdjęcia: 0

Postprzez Faraday » 18 lip 2014, o 19:22

1. Idź i patrz
2. Brazil
3. Powrót do przyszłości
4. Po godzinach
5. Pożegnanie z Afryką
6. Purpurowa róża z Kairu
7. W krzywym zwierciadle: Europejskie wakacje
8. Dziewczyna z komputera
Faraday
Tree Man
Tree Man

Postprzez MCwalter01 » 20 lip 2014, o 11:13

1. Brazil - najciekawszy film inspirowany "Rokiem 1984" Orwella. "Brazil" wizualnie prezentuje się znakomicie. Plusem filmu jest też bardzo dobry scenariusz.
2. Kolor purpury - piękne zdjęcia. Bohaterowie "Koloru purpury" to postaci wyraziste i prawdopodobne pod względem psychologicznym.
3. Purpurowa róża z Kairu - hołd dla klasycznego okresu w historii kina. Całość utrzymana jest w słodko-gorzkiej tonacji, charakterystycznej dla tego okresu w twórczości Allena.
4. Siekierezada - film poetycki, będący swego rodzaju hołdem dla Edwarda Stachury.
5. Uciekający pociąg - bardzo lubię takie kino akcji. Trzymający w napięciu, świetnie zagrany film.
6. Powrót do przyszłości - ciekawa fabuła. Dobrze się na tym filmie bawiłem, a o to w tego typu produkcjach chodzi.
7. Po godzinach - Fight Club > After Hours > American Psycho. Nietypowy dla twórczości Marty'ego obraz ze specyficznym, czarnym humorem.
8. Taran i magiczny kocioł - czyli największa klapa w historii Disneya. Dziwny film, z jednej strony mroczny i straszny, z drugiej zaś nieco infantylny. Daje to dość osobliwy efekt.
9. Ucieczka w noc - potencjał był spory. Poważny mankamentem filmu jest to, że nie potrafiłem się przejąć losem głównych bohaterów (bezbarwny Goldblum).
10. Szpiedzy tacy jak my - komedia jednorazowego użytku w amerykańskim stylu. Są rzecz jasna zabawne momenty, ale Landis miewał w swoim dorobku śmieszniejsze filmy.
"In fact the whole of Japan is a pure invention. There is no such country, there are no such people." (Oscar Wilde)
MCwalter01
Tree Man
Tree Man

Postprzez Xavi » 20 lip 2014, o 21:51

1. Idź i Patrz - na pewno nie pozostawi obojętnym.
2. Brazil - muszę powtórzyć koniecznie.
3. Kolor purpury - zawsze uważałem, że to najlepsze co Spielberg nakręcił.
4. Powrót do przyszłości - oj broni się ;)
5. Po godzinach - Scorsese to nie tylko filmy gangsterskie, nietypowy dzień pewnego gościa.
6. Purpurowa róża z Kairu - fajne, ale Allena stać na więcej.

7. W krzywym zwierciadle: Europejskie wakacje
8. Komando
9. Powrót żywych trupów
10. Dziewczyna z Komputera
Obrazek
Xavi
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Mefju » 22 lip 2014, o 23:55

:!: ROK 1985 - PODSUMOWANIE! :!:

1. Powrót Do Przyszłości - 46 pkt.
2. Brazil - 36
3. Idź i Patrz - 27

4. C.K. Dezerterzy - 23
5. Purpurowa Róża z Kairu - 22
6. Asterix Kontra Cezar - 20
7. Kolor Purpury - 17
8. Podróże Pana Kleksa - 16
-. Rocky 4 - 16
10. Akademia Policyjna 2 - Pierwsze Zadanie - 15
-. Po Godzinach - 15

12. Pożegnanie z Afryką - 11
13. Medium - 9
-. Och, Karol - 9
15. Kochankowie Mojej Mamy - 8
16. Siekierezada - 7
17. Porwanie - 6
-. W Krzywym Zwierciadle: Europejskie Wakacje - 6
-. Uciekający Pociąg - 6
20. Klejnot Nilu - 5
-. Goonies - 5
-. Rambo 2 - 5
23. Szpiedzy Tacy Jak My - 4
-. Miliony Brewstera - 4
25. Sezon Na Bażanty - 3
-. Policyjna Opowieść - 3
-. Taran i Magiczny Kocioł - 3
-. Komando - 3
29. Kokon - 2
-. Dziewczyna z Komputera - 2
-. Ucieczka w Noc - 2
-. Powrót Żywych Trupów - 2
33. Nastoletni Wilkołak - 1

Głosowało 8 osób, które wymieniły łącznie 33 filmy. Najczęściej na listach pojawiał się "Powrót Do Przyszłości" - 7 razy. Gnietek kolejny raz robi nam wiochę nie znając kolejnego oczywistego filmu jako jedyny! :P
4 różne filmy na pierwszych miejscach list.
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Re: Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - 1986

Postprzez Mefju » 22 lip 2014, o 23:58

:!: ROK 1986 :!:
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez NAR » 23 lip 2014, o 14:39

1 Pluton
2 Asterix w Brytanii
3 Hannah i jej siostry
4 Obcy - decydujące starcie
5 Blue Velvet
6 Poza prawem
7 Kawa i papierosy
8 Listy martwego człowieka
9 Nieśmiertelny
NAR
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Mefju » 23 lip 2014, o 21:25

Jezzzuuuu ale słabo!
Znaczy się filmy same w sobie może i nie są słabe, ale oglądałem je tak dawno temu, że ledwo co pamiętam i obejrzawszy na świeżo pewnie dzisiaj oceniłbym je zupełnie inaczej. A tak to muszę układać listę zupełnie na czuja!

I w ogóle to czemu tegoroczni "Zmiennicy" są serialem?! :( Gdyby Bareja zdecydował się nakręcić to w formie jakiejś pełnometrażówki, albo gdybyście się byli zgodzili na notowania seriali to kurde wygraliby u mnie w cuglach! :P

O i to samo z "Alfem", noż kuźwa!!!

1. Nieśmiertelny
2. Akademia Policyjna 3: Powrót Do Szkoły
3. Bolek i Lolek Na Dzikim Zachodzie
4. Pan Samochodzik i Niesamowity Dwór
5. Obcy - Decydujące Starcie
6. Nad Niemnem
7. Mucha
8. Wielka Draka w Chińskiej Dzielnicy
9. Top Gun
10. Sid i Nancy

11. Imię Róży
Ostatnio edytowano 30 lip 2014, o 00:36 przez Mefju, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Gnietek » 24 lip 2014, o 21:39

1. Kronika wypadków miłosnych
Idzie wojna, ale młodość rządzi się swoimi prawami - bawi się, przeżywa pierwszą miłość, popełnia głupstwa, o których potem wstyd opowiadać. Mimo że reżyserem był Andrzej Wajda (co mnie zdziwiło w swoim czasie), można by spokojnie włączyć ten utwór do filmografii Konwickiego. Ta sama wizyjność, te same motywy, ten sam klimat, co w filmach czy książkach Tadeusza. Ten zresztą nie tylko napisał scenariusz, ale i wystąpił w dość tajemniczej roli.

2. Magnat
Epicka saga rodu śląskich przemysłowców-arystokratów. Tyle w temacie.

3. Asterix w Brytanii
Kolejny świetny film z serii. Beka z Anglików... tfu! Brytów. :wink:

4. Pierścień i róża
Ach, Kasia Figura i jej... Znaczy, niezły musical, piosenki nie są tylko sztucznymi przerywnikami, ale stanowią integralną część akcji, poza tym Kasia Figura i jej... Chciałem napisać: świetnie oddano ducha zwariowanej książki W.M. Thackeraya. No i te piersi!

5. Życie wewnętrzne
Marek Koterski znowu analizuje psychikę Miauczyńskiego (tym razem, nie wiedzieć czemu, Michała, nie Adama). Można się śmiać, można rozważać. Mi osobiście zrobiło się głupio, bo skumałem, że też zdarza mi się zachowywać jak bohater... Film generalnie dobrze zrobiony (chociaż montaż mnie czasem drażnił), ale i czasem wieje nudą.

6. Bezlitośni ludzie
Taka tam prościutka hollywoodzka komedia. Niczym nie zaskakuje (od początku wiadomo, jak się skończy), ale jest zabawna.

7. Nieśmiertelny
Scena z "Who Wants to Live Forever" jest mocarna. W ogóle sceny z piosenkami Queen w tle są najlepsze w tym filmie i tylko dzięki nim jest on w ogóle na liście. Sama fabuła jest bowiem słaba, a efekty specjalne mnie nudzą (w dodatku beznadziejnie tu wyglądają).

8. Ucieczka
Poszukiwana przez milicję Ada Biedrzyńska i uciekinier z psychiatryka Zbigniew Zamachowski włóczą się po kraju. Nie powiem, że bardzo dobry, ale jednak ciekawy film.

9. Misja
Nie przekonał mnie, ale oglądało się przyjemnie.

10. Cudowne dziecko
Tak cudacznie zrobiony w koprodukcji film, że w sumie to nie wiadomo, czy akcja toczy się w Polsce, czy w Kanadzie. :lol: Realia są wymieszane (ba, nawet napisy na ulicach są raz polskie, raz angielskie!). Całkiem fajny film dla młodego widza, choć, jak to bywa w takich produkcjach, szablonowy. Swoją drogą, piosenki śpiewane przez młodego Krzysia Antkowiaka cienkim głosem to masakra. :lol:

Na kolejnych miejscach były tylko kolejne filmy dla młodzieży, w tym jeszcze jedna produkcja, dla której Queen napisało piosenkę - "Żelazny Orzeł". Ale tam poza "One Vision" nie było już nic ciekawego. :lol: Z tego samego roku jest jeszcze "Biggles" (non vidi), do którego kawałek napisał znany powszechnie (ale chyba tylko na tym forum :twisted: ) zespół The Immortals. Ale chłopcy z Królowej byli wtedy rozmiłowani w kinematografii!
Gnietek
Leroy Brown
Leroy Brown

Postprzez mumin_king » 24 lip 2014, o 23:28

1. Autostopowicz
2. Stań przy mnie
3. Czerwony smok
4. Asterix w Brytanii
5. Cobra
6. Amerykańska opowieść
7. Akademia Policyjna 3: Powrót do szkoły
mumin_king
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Michalzbiku95 » 25 lip 2014, o 15:20

GURBA MAĆ! Opuściłem rocznik z moim ulubionym filmem :cry:
No cóż...moje głosy ułożyłyby się tak:

1.Powrót do przeszłości - dla najlepsiejszy film EVAH. Wszystko dopracowane, wspaniały klimat lat 50 i 80 również, genialne role (Crispin Glover MISTRZ), postacie takie jak Doktor, Biff, Marty, poza tym podróże w czasie to zawsze fajna kanwa dla filmu no i DeLorean
2.Miliony Brewstera - chyba każdy sie zastanawiał co by zrobił z taką kupą forsy :D
3.Goonies - dzieciństwo, bardzo
4.Rocky 4 - wiadomo jak się skończy, ale że Apollo nie żyje... :(
5.Szpiedzy tacy jak my - humorystyczne podejście do szpiegowania
6.Asterix kontra Cezar - Asterix zassze spoko
7.C.K. Dezerterzy - nie przepadam, ale nic więcej o tym filmie nie napiszę

A teraz czas już na 1986 rok:
1.Nieśmiertelny - wiadomo skoro 'AKOM' to najlepsza płyta to i film zarąbisty :twisted:
2.Imię róży - film bardzo dobry i mocno plastyczny (zwłaszcza gęby księży), ksiązki podobno nie idzie przeczytać
3.Obcy - decydujące starcie - oł jess
4.Top Gun - Tom jest młody i przystojny, a ponadto samoloty
5.Wielka draka w chińskiej dzielnicy - XDDDDDDDD, ale niczego sobie
6.Krokodyl Dundee - marne, ale oglądałem i coś pamiętam
Nagroda "Tomisiępodobatomniejoznowucośfajnego 2010"
Michalzbiku95
Fairy King
Fairy King

Postprzez MCwalter01 » 26 lip 2014, o 17:36

Niezła lista wyszła, chociaż nie dało się upchnąć "Top Guna"...
1. Hannah i jej siostry - dowód na to, że Allen to jeden z najwybitniejszych scenarzystów w historii kina. Dość często wracam do tego obrazu.
2. Misja - piękne krajobrazy, rewelacyjna ścieżka dźwiękowa, świetne role De Niro i Ironsa. Niezwykle poruszający obraz.
3. Pluton - wstrząsający, pełen okrucieństwa obraz wojny. Adagio for Strings kojarzy mi się głównie z filmem Stone'a.
4. Poza prawem - oniryczny klimat, specyficzny klimat, świetne aktorstwo.
5. Obcy - decydujące starcie - bardzo udany sequel, który momentami przewyższa oryginał.
6. Blue Velvet - reżyeria, klimat i rola Hoppera to niewątpliwe plusy tego dość specyfcznego filmu. Cudny epizod Deana Stockwella.
7. Kolor pieniędzy - jeden z bardziej kameralnych filmów Scorsesego. Świetny Paul Newman.
8. Peggy Sue wyszła za mąż - bezpretensjonalna komedia z Kathleen Turner w formie.
9. Skarbonka - absolutnie rozbrajająca komedia. Histeryczny śmiech Toma Hanksa - mistrzostwo.
10. Nieśmiertelny - za muzykę i Kurgana należy się miejsce na liście.
MCwalter01
Tree Man
Tree Man

Postprzez Xavi » 26 lip 2014, o 18:09

Ostatnio stać mnie tylko na kopiowanie opisów z filmwebu bo ostatnio życia za dużo :/

1. Laputa – podniebny zamek - teraz to już definitywnie Miyazaki > Disney
2. Pluton -
3. Obcy - decydujące starcie
4. Blue Velvet - Lynchowskie, chore, schizofreniczne, perwersyjne, wspaniałe. Kapitalny Hopper.
5. Hannah i jej siostry - Allen w najlepszej formie. Więcej nie trzeba.
6. Misja
7. Listy martwego człowieka - i jak tu myśleć pozytywnie po takim czymś?
8. Poza prawem
9. Wolny dzień Ferrisa Buellera - wolność :)
10. Stań przy mnie - taki easy watching. Fajne przedstawiony urok dzieciństwa, zobaczyć można choć popularności (imdb choćby) nie czaję.
Obrazek
Xavi
William the Conqueror
William the Conqueror

Postprzez Faraday » 26 lip 2014, o 19:27

1. Blue Velvet
2. Laputa – podniebny zamek
3. Pluton
4. Hannah i jej siostry
5. Obcy - decydujące starcie
6. Listy martwego człowieka
7. Misja
8. Poza prawem
9. Stań przy mnie
10. Wolny dzień Ferrisa Buellera
Faraday
Tree Man
Tree Man

Postprzez Mefju » 30 lip 2014, o 01:40

:!: ROK 1986 - PODSUMOWANIE! :!:

1. Obcy - Decydujące Starcie - 36 pkt.
2. Pluton - 34
3. Hannah i Jej Siostry - 30

4. Blue Velvet - 27
5. Nieśmiertelny - 22
6. Asterix Brytanii - 20
-. Misja - 20
8. Laputa - Podniebny Zamek - 19
9. Poza Prawem - 17
10. Listy Martwego Człowieka - 11

11. Akademia Policyjna 3: Powrót Do Szkoły - 10
-. Kronika Wypadków Miłosnych - 10
13. Magnat - 9
-. Stań Przy Mnie - 9
15. Bolek i Lolek Na Dzikim Zachodzie - 8
16. Pan Samochodzik i Niesamowity Dwór - 7
-. Pierścień i Róża - 7
-. Autostopowicz - 7
19. Życie Wewnętrzne - 6
20. Nad Niemnem - 5
-. Wielka Draka w Chińskiej Dzielnicy - 5
-. Top Gun - 5
-. Bezlitośni Ludzie - 5
-. Czerwony Smok - 5
-. Imię Róży - 5
26. Mucha - 4
-. Kolor Pieniędzy - 4
28. Kawa i Papierosy - 3
-. Ucieczka - 3
-. Cobra - 3
-. Peggy Sue Wyszła Za Mąż - 3
-. Wolny Dzień Ferrisa Buellera - 3
33. Amerykańska Opowieść - 2
-. Skarbonka - 2
35. Sid i Nancy - 1
-. Cudowne Dziecko - 1
-. Krokodyl Dundee - 1

Głosowało 8 osób, które wymieniły łącznie 37 filmów. Najczęściej na listach pojawiał się "Obcy - Decydujące Starcie" - 6 razy.
7 różnych filmów na pierwszych miejscach list.
Obrazek
Mefju
William the Conqueror
William the Conqueror

Re: Ranking Najlepszych Filmów - edycja 2 - 1987

Postprzez Mefju » 30 lip 2014, o 01:40

:!: ROK 1987 :!: