Najlepszy kobiecy wokal EVER? Wydaje mi się, że osobiście zaryzykowałbym takim stwierdzeniem. Ogromne możliwości, które zostały doskonale wykorzystane. W ogóle nie wiem jak to możliwe, ale przez bardzo długi czas omijałem tą Kasię, egoistycznie uważając że Katie mi wystarczy. W końcu trochę od niechcenia sięgnąłem po płytę - Hounds of Love. No i mnie trafiło. Pochłonąłem tę płytę z marszu w zasadzie. Tego samego dnia obskoczyłem na Spotify prawie wszystkie jej płyty. Żeby już w ogóle bawić się w psychofana to poleciałem następnego dnia i kupiłem jej płytę. Chciałem mieć na własność płytę od której zacząłem przygodę z nią, ale nie mieli
Z ciekawostek dość ciekawych:
- została odkryta przez Davida Gilmoura. Nawet udzielał się na jednej z jej płyt - The Sensual World. Poza tym ogólnodostępna jest ich wspólna koncertówka. Znaczy jeden kawałek (Running Up That Hill) ale totalnie miecie. Kasia wygląda tam cudownie <3
- Wuthering Heights to jej jedyny numer 1. na listach w UK. Żeby było ciekawiej był to jej singlowy debiut. Poza tym ten teledysk. Jeśli się wie o co chodzi w tekście (Obiad pozdrawiam) to można się spietrać lekko.
- jeśli dobrze poszukać to można znaleźć znaczenie słów w jej kawałkach. Powiem szczerze, że niektóre utwory są bardzo - hmmm - dziwne i niepokojące.
Dobra, a teraz czas na Oberstowe TOPy
TOP utworów:
1. Wuthering Heights
Absolut. Geniusz singlowy. Niezwykły tekst. No i ten teledysk <3
2. Hounds of Love
Zawsze był u mnie w cieniu innego giganta z płyty o tym samym tytule - mam na myśli Running Up That Hill. Jednak stosunkowo niedawno chwycił mnie tytułowy. Zakochałem się w jednym fragmencie.
I found a fox
Caught by dogs.
He let me take him in my hands.
His little heart,
It beats so fast,
And I'm ashamed of running away
From nothing real--
I just can't deal with this,
But I'm still afraid to be there
3. This Woman's Work
Słodki Jezu, najbardziej emocjonalny i ciarogenny utwór w jej dyskografii. Przepięknie zaśpiewany, a końcówka to jeden z lepszych momentów EVER. Ciary w oczach murowane. Jeśli miałbym znaleźć utwór z większym ładunkiem emocjonalnym na każdą sekundę to... bym nie znalazł. Większość kawałka leci w dość subtelnym klimacie. Jest ładnie, ale to jeszcze nie to. W końcu przychodzi fragment:
I should be crying, but I just can't let it show.
I should be hoping, but I can't stop thinking
Of all the things we should've said,
That were never said.
All the things we should've done,
That we never did.
All the things that you needed from me.
All the things that you wanted for me.
All the things that I should've given,
But I didn't.
Oh, darling, make it go away.
Just make it go away now.
:___:
Zresztą tego trzeba posłuchać - SŁUCHAĆ
4. The Man With The Child In His Eyes
Subtelne. Utwór z jej debiutu, ponoć o Gilmourze. Cudowna melodia i tekst. Poza tym mam na singlu. Powiesiłem go na ścianie <szpan na single>
5. Jig of Life
Miażdżący klimat i dynamika. Perła całej drugiej strony z Hounds of Love. No i oczywista rzecz - cudownie zaśpiewane i zaaranżowane. Jeśli się dobrze wczuć w słuchanie tej płyty to ten kawałek rozkłada na łopatki.
i TOP3 albumów:
1. Hounds of Love
Dzieło skończone. U mnie osobiście w klubie 10/10 - razem z takimi tuzami jak ANATO czy Ciemna Strona
2. The Kick Inside
Idealny zbiór utworów. Z jednej strony lekkich i przyjemnych, z drugiej - złożonych i głębokich.
3. The Sensual World
Za niezwykły klimat - bardzo osobisty i specyficzny. Tytułowy, Love and Anger, Rocket's Tail i This Woman's Work to klasa sama w sobie. Plus Gilmour here and there.