16 - coś mi chodzi po głowie ten główny motyw. W sensie, że jakbym skądś go znał. Więc albo jest lotem i jest to znana rzecz albo - co mało prawdopodobne - jest mało znany, ale ja jakimś cudem na niego trafiłem gdzieś tam, kiedyś tam. Klimat jakbym łoił w jakieś Tropico czy coś. Druga połowa zbędna.
17 - Ciekawe czy to ten pan co mi się wydaje. Bardzo możliwe. Sam kawałek ok - nie popadłem w jakiś wielki zachwyt, po prostu ok.
18 - Jeśli chodzi o kobiałki to mam dość dziwny (niespodzianka!) gust. Głos ta pani ma nawet melodyjny, jasne. Tyle że jakiś taki za czysty. Nie no ładne, nawet dość urocze. Tyle że ja lubię jak panie śpiewają bardziej brudno/mniej doskonale wokalnie/mniej schematycznie. Ta kobiałka tutaj zgaduję, że w większości swoich rzeczy brzmi podobnie jak w tym utworze. Nie odrzucam, bo nie jestem nienormalny, ale ta pani to taka nie do końca moja liga.
19 - O, tutaj już jest trochę lepiej. Kobiałka 8/10 w skali obersta. Refren bardzo klimatyczny, jeśli to singiel to na pewno na jakiś odjechany teledysk. Fajne chórki.
Atrus napisał(a):Najlepszy Oberst w tej edycji.
Uznam to za pierwszą pochwałę od Artusa ever. W końcu nie codziennie widzi się w jednym zdaniu słowa "oberst" i "najlepszy" ;___:
20 - Ło paaaaaanie. Toż nawet ja to znam. Może nie ta klasa, żeby protestować i rzucać butami, ale wrzucant dobrze wie, że zapewnił sobie TOP3. Znakomita dynamika, dużo się dzieje w każdym możliwym kanale, obowiązkowe tupanie nóżką. Najlepsza rzecz w paczce.
21 - Takie trochę nudne. Relaksujące za to dość mocno. Jakaś noc, jakieś puste ulice, coś takiego. Tyle że ja siedzę w biały dzień, przy kompie i nie łapię tego. Smuteczek.
22 - No i fajnie. Podobnie jak w 21 też nie dzieje się jakoś bardzo dużo, ale kompozycja ma w sobie jakiś urok. Trąbka robi temu utworowi bardzo dobrze. Całość majestatycznie posuwa się do przodu. Końcówka to już raczej nie to, ale pkty mogą być.
Dobra paczka. Chyba najlepsza w edycji.